Οι δράσεις και η κατανομή του προγράμματος για την ενέργεια από το νέο ΕΣΠΑ
Τις δράσεις και την κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ενέργεια στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Τις δράσεις και την κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ενέργεια στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Μιλώντας στο συνέδριο «Επιμελώς επιχειρείν» που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της Αθήνας ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, μέσω του οποίου επιδοτούνται νοικοκυριά με ενισχύσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών.
Ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από τους Επιτρόπους Ενέργειας Γκ. Έτιγνκερ και Περιφερειακής Πολιτικής Γ. Χαν να ληφθεί μέριμνα ώστε το νέο πρόγραμμα να ξεκινήσει αμέσως και να μην υπάρχει κενό σε σχέση με το σημερινό, στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 29.000 κατοικίες και έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 40%.
Ο προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα είναι 700 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 200 εκατ. θα διατεθούν για εξοικονόμηση ενέργειας σε επαγγελματικά κτίρια και 250 εκατ. σε δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα τελευταία ο κ. Μανιάτης είπε ότι θα προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα για τους ενεργειακούς υπεύθυνους των κτιρίων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας.
Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν επίσης ενισχύσεις για τις Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (50 εκατ.), για τις Ανανεώσιμες Πηγές (250 εκατ.), για ευφυείς διατάξεις μέτρησης της ενεργειακής κατανάλωσης (500 εκατ.) και για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης (720 εκατ.).
Τα Επιχειρησιακά αλλά και τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ πρόκειται να σταλούν τις επόμενες ημέρες για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Βάγια Νέστορα: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στη μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα
- Σχέσεις: Η μία συνήθεια που έχουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια
- Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ λένε ότι έπληξαν «90 στόχους» στο Ιράν – «Δεν ξέρω αν αξίζουν συμφωνία» λέει ο Τραμπ
- Εξετάζεται παράταση στις φορολογικές δηλώσεις
- Το σημερινό πρόγραμμα του Μουντιάλ: Γαλλία και Μαρόκο είχαν αναμετρηθεί και στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο
- Συνταγή: Παπουτσάκια με κολοκύθια και κιμά
- Ο κανιβαλισμός – κυριολεκτικά – κάνει κακό στην υγεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442