ΔΝΤ: Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 2013 στο 1,5% του ΑΕΠ
Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος, πριν αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor).
Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος, πριν αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor).
Σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, εάν ληφθεί δηλαδή υπόψη η ύφεση, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε το 2013 στο 5,8% του ΑΕΠ και ήταν το υψηλότερο μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, όπως προκύπτει από τους πίνακες της έκθεσης.
Αν υπολογισθούν και οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η Ελλάδα σημείωσε πέρυσι έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ύψους 2,6% του ΑΕΠ, το οποίο προβλέπεται να φθάσει στο 2,7% φέτος, πριν μειωθεί στο 1,9% το 2015 και στο 0,7% το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, η Ελλάδα είχε το 2013 δημοσιονομικό πλεόνασμα – μετά τον υπολογισμό και των τόκων – που αντιστοιχούσε στο 2,1% του ΑΕΠ, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί στο 1,5% το 2014 και περαιτέρω στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016.
Η δημοσιονομική προσαρμογή επιτυγχάνεται με τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ τα έσοδα του δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αρχίσουν να μειώνονται από φέτος. Συγκεκριμένα, τα έσοδα αυξήθηκαν το 2013 στο 44,8% του ΑΕΠ από 44,2% το 2012, ενώ φέτος προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 43,7%, το 2015 στο 42,4% και το 2016 στο 41,4%.
Οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν πέρυσι στο 47,3% του ΑΕΠ από 50,5% το 2012 και θα μειωθούν περαιτέρω στο 46,4% φέτος, στο 44,3% το 20125 και στο 42% το 2016.Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε πέρυσι στο 173,8% του ΑΕΠ από 157,2% το 2012 και προβλέπεται να αυξηθεί και φέτος στο 174,7%, πριν μειωθεί στο 171,3% το 2015 και συνεχίσει την αποκλιμάκωσή του τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 137,9% του ΑΕΠ το 2019 (το τελευταίο έτος προβολών στους πίνακες της έκθεσης).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ένα βήμα πριν την καταστροφή: Πώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατέληξε σε εκεχειρία με τον Τραμπ
- Στην Ισπανία ο ΠΑΟΚ – Μεγάλη «μάχη» με τη Μούρθια για την πρόκριση στους τελικούς του FIBA Europe Cup
- Οι «Άγγελοι του Τσάρλι» ξανασυναντιούνται – 50 χρόνια μετά, η κοινή μάχη με τον καρκίνο και ο φεμινισμός
- Ασυμβίβαστο μεταξύ της «κανονικότητας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του «μένουμε Ευρώπη»
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τρεις αποδεδειγμένοι τρόποι που το Μαστιχόνερο διευκολύνει την καθημερινότητα
- Αυτοί που ρυπαίνουν περισσότερο είναι οι κερδισμένοι του πολέμου στο Ιράν
- Social media: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την απαγόρευση της χρήσης από ανήλικους κάτω των 15 ετών
- Τι απάντησε ο Μίλερ-ΜακΙντάιρ στις φήμες για τον Ολυμπιακό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442