Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου
Η αϋπνία είναι ικανή να συντελέσει στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, αποφαίνεται μελέτη που έγινε στην Ταϊβάν και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Η αϋπνία είναι ικανή να συντελέσει στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, αποφαίνεται μελέτη που έγινε στην Ταϊβάν και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν προβλήματα ύπνου από νεαρή ηλικία.
Ως αϋπνία ορίζεται η δυσκολία ύπνωσης, ή η αδυναμία να παραμείνει κανείς κοιμισμένος για αρκετές ώρες, ενώ ως χρόνια ορίζεται η αϋπνία που διαρκεί έναν έως έξι μήνες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Φαρμακευτικής και Επιστήμης «Τσία Ναν» και του Ιατρικού Κέντρου «Τσι Μέι», με επικεφαλής την Δρ Για-Γουέν Χσου, μελέτησαν τυχαία επιλεγμένους ιατρικούς φακέλους που αναλογούσαν σε 21.000 πάσχοντες από αϋπνία, καθώς και 64.000 ατόμων χωρίς ανάλογο πρόβλημα ύπνου.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η αϋπνία αύξανε κατά 54% την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 8πλάσια μεταξύ αυτών που είχαν διαγνωστεί με αϋπνία σε ηλικία 18 έως 34 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 35 ετών ο κίνδυνο μειωνόταν σταδιακά.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι, η συνύπαρξη διαβήτη και αϋπνίας αύξανε περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους πάσχουν από χρόνια αϋπνία, ιδίως τους νεότερους, να επισκεφτούν κάποιον γιατρό για να αξιολογήσουν τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο» συμβουλεύει η Δρ Χσου. «Τα ευρήματά μας επίσης δείχνουν πόσο σημαντικό, από κλινική άποψη, είναι να γίνεται έλεγχος για τυχόν προβλήματα αϋπνίας στις νεότερες ηλικίες, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα, είτε με φάρμακα, είτε με ψυχολογικές παρεμβάσεις» συμπληρώνει και υπογραμμίζει ότι «οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να θεωρούν την αϋπνία σαν μια δύσκολη αλλά άκακη κατάσταση, που δεν συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία».
Πάντως, ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την αϋπνία με το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Εικάζουν ωστόσο ότι, η χρόνια έλλειψη ύπνου επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία, προκαλώντας συστηματική φλεγμονή, μεταβολική διαταραχή (μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη), αυξημένη αρτηριακή πίεση κ.α. Η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το άγχος και άλλοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν την αϋπνία.
Παγκόσμιο πρόβλημα η αϋπνία
Η αϋπνία, ως ιατρικό πρόβλημα, αφορά όλο και περισσότερα άτομα, παγκοσμίως. Πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Μ. Βρετανία από τον Δρ Ρίτσαρντ Γουάιζμαν του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσιρ, έδειξε ότι έξι στους δέκα Βρετανούς (59%) δεν κοιμούνται καλά (λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα) και μόνο ένας στους δέκα (10%) δηλώνει ότι κοιμάται ωραία, βλέποντας ευχάριστα όνειρα.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι το 78% των ανθρώπων γενικώς, και το 91% των νέων (18-24 ετών) λίγο πριν πέσει για ύπνο κάθε βράδυ, εκτίθεται στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, γεγονός που δυσκολεύει την διαδικασία της ύπνωσης. Όπως έχει διαπιστωθεί το γαλάζιο φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων αλλά και των τηλεοράσεων καταστέλλει την παραγωγής της μελατονίνης, ορμόνη που παίζει ρόλο στον ύπνο.
Ο Δρ Γουάιζμαν εξηγεί ότι, όταν ο ύπνος έχει διάρκεια μικρότερη των επτά ωρών κάθε βράδυ, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, καρκίνου και άλλων παθήσεων.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις