Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλευτικές εκλογές για τις επόμενες πέντε εβδομάδες στην Ινδία

Βουλευτικές εκλογές για τις επόμενες πέντε εβδομάδες στην Ινδία

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια εκλογική διαδικασία που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Ινδία, όπου 815 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτηθεί από έναν συνασπισμό κομμάτων με επικεφαλής το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια εκλογική διαδικασία που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Ινδία, όπου 815 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε εννέα στάδια σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ξεκινώντας από τα μικρά κρατίδια στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στη Μιανμάρ.

Θα συνεχιστεί στα παγωμένα οροπέδια των Ιμαλαΐων, στις δυτικές ερημικές περιοχές και στον τροπικό νότο και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου, όταν θα ψηφίσουν οι πυκνοκατοικημένες βόρειες πεδινές περιοχές.

Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 16 Μαΐου.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτηθεί από έναν συνασπισμό κομμάτων με επικεφαλής το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου του Ραχούλ Γκάντι καθώς η πλέον μακροχρόνια οικονομική επιβράδυνση που έχει γνωρίσει η Ινδία από τη δεκαετία του 1980 έχει φρενάρει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια χώρα ο μισός πληθυσμός της οποίας είναι κάτω των 25 ετών.

Μολονότι πολλοί Ινδοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις θρησκευτικές ταραχές του 2012 ο Ναρέντρα Μόντι, ο υποψήφιος του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) για την πρωθυπουργία κυριάρχησε στη μακρά προεκλογική εκστρατεία.

Το Άσαμ, ένα υποανάπτυκτο κρατίδιο από όπου ξεκίνησε η ψηφοφορία, είναι ένας από τους τελευταίους προμαχώνες του κόμματος του Κογκρέσου.

Ωστόσο, ακόμη και εκεί πολλοί χωρικοί αδημονούν για μια αλλαγή που θα φέρει στις κοινότητές τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους αντί για τους χωματόδρομους με τις λακκούβες που υπάρχουν σήμερα, για να μπορούν να μεταφέρουν και να πωλούν τα προϊόντα τους σε άλλες περιοχές.

Ο Μόντι, ο οποίος έχει υπηρετήσει τρεις θητείες ως πρώτος υπουργός του κρατιδίου Γκουτζαράτ, έχει οργώσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα, οργανώνοντας προεκλογικές συγκεντρώσεις ακόμη και στα νότια και τα βορειοανατολικά όπου το BJP κατά παράδοση συγκεντρώνει μικρά ποσοστά.

Υπόσχεται ότι θα αναβιώσει ένα πρόγραμμα κατασκευής έργων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει τη φιλόδοξη, αναδυόμενη μεσαία τάξη.

Αν και ο Μόντι περιόρισε τη γραφειοκρατία στο Γκουτζαράτ και το κρατίδιο γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι λεπτομέρειες του οικονομικού του προγράμματος παραμένουν ακόμη ασαφείς. Το BJP πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του με καθυστέρηση, αφού ξεκινήσει η ψηφοφορία την Δευτέρα.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του CSDS το BJP και οι σύμμαχοί του αναμένεται ότι θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στο 543μελές Κοινοβούλιο, όμως δεν θα συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία.

Κάθε πρόβλεψη, ωστόσο, για την Ινδία είναι ριψοκίνδυνη: Το 2004 οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν λανθασμένα νίκη του BJP και των κομμάτων που το στήριζαν, όμως το κόμμα του Κογκρέσου έκανε την έκπληξη και κέρδισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024