Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με τίτλο «Φτάνει με τη λιτότητα, ο σιδηροδρομικός συρμός Μέρκελ είναι νεκρός και ο Ρέντσι πρέπει να το καταλάβει», παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψή του την Πέμπτη στο Παλέρμο, για να στηρίξει το ιταλικό ευρωψηφοδέλτιο «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα».

«Είμαι ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο οποίος παρουσιάζει ένα πολιτικό πρόγραμμα, με προγραμματικές προτεραιότητες για την οριστική έξοδο της κοινωνίας από την κρίση και με στόχο να επανακτηθεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη» τονίζει στη συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «είναι ο υποψήφιος κάθε Ευρωπαίου πολίτη που μάχεται τη λιτότητα, ανεξάρτητα από την ψήφο του πολίτη αυτού στις βουλευτικές εκλογές της χώρας του και ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα ζει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, επίσης, ότι «εκπροσωπεί κοινωνικές τάξεις και κοινωνικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των ξεχωριστών κρατών-μελών», πως η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ενώνει τα όσα έχει διχάσει ο νεοφιλελευθερισμός» και ότι «πρόκειται για μια δύναμη που θέλει να κυβερνήσει, όχι μόνο να διαμαρτυρηθεί».

Όπως αποσαφηνίζει, «δεν θέλει να ασκήσει κριτική στους Ιταλούς πολιτικούς και ούτε να σχολιάσει την ιταλική εσωτερική πολιτική ατζέντα». Παράλληλα, όμως, θεωρεί ότι «ο κ. Ρέντσι πρέπει να κριθεί σήμερα, όπως και στο μέλλον, για τις επιλογές που θα κάνει για την Ιταλία και για την κύρια κατευθυντήρια γραμμή τους. Όπως και βάσει των πολιτικών του συμμαχιών στην Ευρώπη».

Ο υποψήφιος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν τονίζει ότι «η πορεία την οποία η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί ενάρετη για την Ελλάδα, την Ιταλία και ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί άλλο από έναν νεκρό σιδηροδρομικό συρμό».

Στην ερώτηση της απεσταλμένης της La Repubblica αν «θεωρεί ότι η Μέρκελ είναι ο διάβολος» ο κ. Τσίπρας απαντά: «Με τους πολιτικούς αντιπάλους δεν χρησιμοποιώ θεολογική προσέγγιση. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά μάχονται κατά της πολιτικής λιτότητας την οποία η Μέρκελ επέβαλε σε όλους, με μόνη εξαίρεση, ίσως, τη χώρα της. Δίνουμε μάχη για μια δημοκρατική Ευρώπη, όχι για μια γερμανική Ευρώπη ενδεδυμένη με νεοφιλελευθερισμό».

Σε σχέση με το μέλλον του ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, χωρίς τον κορσέ της λιτότητας, χωρίς τις πολιτικές εκείνες που αυξάνουν όλο και περισσότερο την απόσταση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς».

Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες οικονομικές λύσεις, δηλώνει ότι «η λιτότητα πρέπει να τελειώσει, πρέπει να στηριχθεί η εσωτερική ζήτηση, χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως και στον τομέα της γνώσης».

«Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη όνειρα που έγιναν πραγματικότητα. Οι εκλογές αυτές είναι μια δυναμική αρχή για την επανίδρυση της Ευρώπης» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ