Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επέστρεψαν στη Φουκουσίμα οι πρώτοι κάτοικοι, τρία χρόνια μετά

Επέστρεψαν στη Φουκουσίμα οι πρώτοι κάτοικοι, τρία χρόνια μετά

Η πρώτη ομάδα κατοίκων της Φουκουσίμα που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους πριν από τρία χρόνια, μετά το σεισμό και την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων της περιοχής, επέστρεψαν στα σπίτια τους. Το «πράσινο φως» άναψε η κυβέρνηση για 350 κατοίκους της περιοχής Μιγιαζόκι στην πόλη Ταμούρα, η οποία βρίσκεται εντός της ακτίνας 20 χιλιομέτρων.

Η πρώτη ομάδα κατοίκων της Φουκουσίμα που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους πριν από τρία χρόνια, μετά το σεισμό και την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων της περιοχής, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Το «πράσινο φως» άναψε η κυβέρνηση για 350 κατοίκους της περιοχής Μιγιαζόκι στην πόλη Ταμούρα, η οποία βρίσκεται εντός της ακτίνας 20 χιλιομέτρων.

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι αρκετά χαμηλά και ότι οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν διστακτικοί.

Περίπου 80.000 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την καταστροφή. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα.

Ωστόσο οι κάτοικοι, αν και τους έχουν λείψει τα σπίτια τους, νιώθουν ανάμεικτα συναισθήματα για την επιστροφή τους στο Μιγιακότζι, σημάδι του πόσο δύσκολη θα είναι η επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά παραμένουν διχασμένες για το τι θα κάνουν, αναγνώρισε δημοτικός αξιωματούχος.

«Οι νέοι δεν θα επιστρέψουν» δήλωσε ο Κιτάρο Σάιτο, ένας άνδρας λίγο παραπάνω από 60 ετών, ο οποίος αντιτίθεται στην άρση της απαγόρευσης εισόδου και δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει ακόμη στο σπίτι του.

«Οι συγγενείς τσακώνονται για το τι θα κάνουν» και οι φίλοι διαφωνούν, ανέφερε ο ίδιος, ενώ ζέσταινε τα χέρια τους έξω από το προσωρινό του κατάλυμα που βρίσκεται παρατεταγμένο δίπλα σε άλλα τροχόσπιτα σε ένα χώρο στάθμευσης στην Ταμούρα. «Η πόλη θα διαλυθεί».

Ο Σάιτο είπε πως θέλει να επιστρέψει στην ευρύχωρη κατοικία του στο Μιγιακότζι, αλλά πρόσθεσε πως νομίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους κατοίκους σαν «πειραματόζωα» για να εξετάσει εάν είναι εφικτή η επιστροφή μεγαλύτερων πληθυσμών.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές της συνοικίας Μιγιακότζι κυμαίνονταν από 0,11 μSievert έως 0,48 μSv την ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν το Φεβρουάριο. Η μέτρηση αυτή έδειξε ένα επίπεδο υψηλότερο από αυτό του Τόκιο (0,034) αλλά κοντινό σε εκείνο του Ντένβερ των ΗΠΑ (0,2 μSv/ώρα).

Για λόγους σύγκρισης, κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής πτήσης από το Τόκιο στη Νέα Υόρκη οι επιβάτες εκτίθενται σε δόση περίπου 10 μSv ανά ώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024