Εποχικές διακυμάνσεις παρουσιάζει η LDL χοληστερόλη
Εποχικές διακυμάνσεις παρουσιάζει η χοληστερόλη, με τους κρύους μήνες να ακολουθεί αυξητική τάση και τους ζεστούς να μειώνεται, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Spotlight
-
Έφεση στο βούλευμα αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου θα ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας
-
Πώς το Άγιο Φως θα μεταφερθεί εγκαίρως το Μεγάλο Σάββατο σε όλη τη χώρα
-
Γιούλικα Σκαφιδά: Διαλύει το ροζ συννεφάκι της μητρότητας σε λίγα λεπτά: «Θα έπρεπε να είμαι χαρούμενη»
-
«Χρυσό» στις υπερωρίες οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα - Οσοι δουλεύουν ξεπερνούν το 49ωρο
Εποχικές διακυμάνσεις παρουσιάζει η χοληστερόλη, με τους κρύους μήνες να ακολουθεί αυξητική τάση και τους ζεστούς να μειώνεται, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Μάλιστα, τα νέα αυτά στοιχεία συσχετίζονται με προηγούμενες μελέτες που είχαν διαπιστώσει ότι οι θάνατοι από έμφραγμα ή άλλο καρδιαγγειακό αίτιο τείνουν να αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες.
Η μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον Δρ Παραγκ Τζόσι, εστίασε σε στοιχεία που αφορούσαν περίπου 2,8 εκατομμύρια ενήλικες.
Τόσο η ολική όσο και η LDL («κακή») χοληστερόλη ήταν υψηλότερες τον χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι. Μάλιστα, αυτό αφορούσε περισσότερο τους άνδρες (μέση διαφορά 4 mg/dL), απ’ ότι τις γυναίκες (2 mg/dL), δηλαδή αύξηση τον χειμώνα 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα.
Επίσης, τα τριγλυκερίδια ήταν κατά μέσο όρο 2,5% υψηλότερα τον χειμώνα στους άνδρες, συγκριτικά με το καλοκαίρι. Αντίθετα, η HDL χοληστερόλη δεν εμφάνιζε εποχικές διακυμάνσεις.
Ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης ήταν χαμηλότερος την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αυξανόταν.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι, τα νεότερα στοιχεία δεν θα πρέπει να ωθήσουν τους ανθρώπους σε τακτικότερο έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης τους, ανάλογα με τις εναλλαγές των εποχών. Η μελέτη δείχνει την επίπτωση της αλλαγής της συμπεριφοράς του ατόμου, ανάλογα με την εποχή.
«Το καλοκαίρι τείνουμε να βγαίνουμε έξω, να είμαστε πιο δραστήριοι και γενικά να κάνουμε πιο υγιεινή ζωή. Αντίθετα, τους πιο κρύους μήνες τρυπώνουμε στις ‘φωλιές’ μας, τρώμε περισσότερα λιπαρά φαγητά και ασκούμαστε λιγότερο, έτσι βλέπουμε την ‘κακή’ χοληστερόλη να αυξάνει», σχολιάζει ο Δρ Τζόσι.
Τέλος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μικρότερη διάρκεια της ημέρας τον χειμώνα, άρα και η έκθεση των ανθρώπων στο ηλιακό φως, με συνέπεια τη μικρότερη συγκέντρωσης βιταμίνης D στον οργανισμό, επιδεινώνει την αναλογία HDL – LDL χοληστερόλης.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις