Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θα εξαιρούνται από το φόρο υπεραξίας ακίνητα προ του 1995

Θα εξαιρούνται από το φόρο υπεραξίας ακίνητα προ του 1995

Βελτιώσεις στο φόρο υπεραξίας των ακινήτων και στο φόρο υπεραξίας μετοχών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει σταδιακά το φόρο εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με απώτατο στόχο το 15%.

Βελτιώσεις στο φόρο υπεραξίας των ακινήτων και στο φόρο υπεραξίας μετοχών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει σταδιακά το φόρο εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με απώτατο στόχο το 15%.

Αναφερόμενος στις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως επιφέρουν βελτιώσεις σε φορολογικά θέματα που αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Είναι γεγονός ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι μια διαδικασία η οποία κατά την υλοποίησή της μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσλειτουργίες. Αυτές όμως η κυβέρνηση ακούγοντας την κοινωνία, την επιχειρηματική κοινότητα και τους αντίστοιχους φορείς, τις αντιμετωπίζει πρακτικά και λύνει τα προβλήματα. Αυτό κάναμε και με τις φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου», τόνισε.

Περιγράφοντας τις αλλαγές που επέρχονται με το πολυνομοσχέδιο ο υφυπουργός Οικονομικών εστίασε στα εξής:

  • Από το φόρο υπεραξίας ακινήτων θα εξαιρούνται ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995, ενώ θα μειώνεται ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
  • Από το φόρο υπεραξίας εισηγμένων μετοχών θα εξαιρούνται οι μετοχές που έχουν αποκτηθεί από την 1 Ιανουαρίου 2009 και μετά, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο εφόσον ο πωλητής συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%.
  • Σε ότι αφορά στα αποθεματικά εταιρειών από Sale and Lease Back παραμένουν αφορολόγητα για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
  • Για τις περισσότερες παραβάσεις από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία το πρόστιμο μειώνεται από τα 1.000 ευρώ στα 250, ενώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία μειώνεται στα 500 από 2.500 ευρώ. Επιπρόσθετα τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου δεν θα υπόκεινται σε πρόστιμο εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
  • Δεν θα υπόκεινται σε παρακράτηση οι τόκοι ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος, ενώ δεν θα επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης οι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης.
  • Το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα ενώ μπαίνει και νομοθετικό φρένο σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ.
  • Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Σε ότι αφορά στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας δεν θα λαμβάνεται η ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα αλλά η ημερομηνίας πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μαυραγάνης στις φορολογικές μειώσεις και επικαλέστηκε την πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία αμέσως μόλις αποκατασταθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, θα ξεκινήσει η συστηματική και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

«Θέλω να σας επαναλάβω ότι πρόθεση αυτής της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με απώτατο στόχο το 15%», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως οι φορολογικοί έλεγχοι είναι πλέον πιο στοχευμένοι και γίνονται με προηγμένες τεχνικές. Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοικήσεως τόνισε πως προχωρεί ο εξορθολογισμός των διοικητικών δομών και πως πλέον τίθενται στις υπηρεσίες ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024