Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοίγει το δρόμο για την αύξηση της Eurobank το πολυνομοσχέδιο

Ανοίγει το δρόμο για την αύξηση της Eurobank το πολυνομοσχέδιο

Τη δυνατότητα διάθεσης νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή χαμηλότερη εκείνης στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απέκτησε τη συμμετοχή του σε μία τράπεζα, επιτρέπει η προωθούμενη στη Βουλή νέα νομοθεσία για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank ύψους 3 δισ. ευρώ.

Τη δυνατότητα διάθεσης νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή χαμηλότερη εκείνης στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απέκτησε τη συμμετοχή του σε μία τράπεζα, επιτρέπει η προωθούμενη στη Βουλή νέα νομοθεσία για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο (άρθρο 2, σελ 147).

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία μπορεί να διενεργηθεί με διάθεση μετοχών στον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι το τίμημα των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 1,54 ευρώ που κατέβαλε στην περυσινή ανακεφαλαιοποίησή της το ΤΧΣ, σημειώνει το Βήμα.

Η έκδοση νέων μετοχών έχει καθυστερήσει παρ΄ ότι υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον για την αύξηση από ξένους επενδυτές, διότι η διοίκηση του ΤΧΣ θεωρεί ότι χωρίς τη συγκεκριμένη νομοθετική αλλαγή, δεν μπορεί να προχωρήσει η διάθεση τίτλων σε τιμές αγοράς.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, η τιμή κάλυψης των μετοχών ή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων χρηματοοικονομικών μέσων ορίζεται από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο βασίζεται μεταξύ άλλων σε δύο εκθέσεις αποτίμησης, που διενεργούνται από δύο ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, που πρέπει να διαθέτουν κύρος και εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα και ειδικότερα σε αποτιμήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η απόφαση λαμβάνεται με απαρτία 2/3 και πλειοψηφία 2/3 των μελών του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο καλείται επίσης να λάβει υπόψιν του τις επικρατούσες συνθήκες αγοράς και την προστασία των συμφερόντων των φορολογουμένων, βάσει του σκοπού του.

Εν συνεχεία η απόφαση κοινοποιείται στο όργανο του πιστωτικού ιδρύματος που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών ή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων.

Δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης.

Ωστόσο, η τιμή διάθεσης στον ιδιωτικό τομέα δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο, ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Το Ταμείο θα πρέπει να ζητήσει από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να λάβουν υπόψη όλες τις σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κάθε διαθέσιμης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού του πιστωτικού
ιδρύματος, των αποτελεσμάτων ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων καθώς και των συνθηκών της αγοράς και θα τους παρέχει κάθε σχετική πληροφορία.

Σύνοψη των όρων επιλογής των χρηματοοικονομικών συμβούλων καθώς και των στοιχείων και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε, αναρτώνται και δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου μέσα σε 10 ημέρες από την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Τέλος, με πράξη υπουργικού συμβουλίου καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ή άλλα μετατρέψιμα χρηματοοικονομικά μέσα μπορούν να εκδοθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα και να καλυφθούν από το Ταμείο, τους όρους μετατροπής των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών και των άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, εφόσον απαιτηθεί, για την εφαρμογή παρόντος άρθρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024