Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση μελέτης που απενοχοποιούσε τα κορεσμένα λιπαρά ως προς τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, η Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου εφιστά την προσοχή του κοινού στην ερμηνεία των νέων στοιχείων τονίζοντας ότι η κατανάλωση ζωικών λιπαρών δεν ειναι αθώα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η επιστημονική εταιρεία σημειώνει ότι:

«Eίναι γεγονός ότι αν απομονωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων από το υπόλοιπο διατροφικό μοντέλο που ακολουθεί ένας άνθρωπος, τότε μπορεί να μην φανεί συσχέτιση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως αυτή η παρατήρηση είναι η μισή εικόνα. Η συνολική εικόνα με τα έως τώρα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες, επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και μετα-αναλυσεις υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι σημασία για την μείωση του κινδύνου έχει η μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους, με την ταυτόχρονη όμως αντικατάστασή του με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επομένως σημασία δεν έχει τόσο η πρόσληψη κορεσμένων, αυτή καθ’ αυτή αλλά με τι θρεπτικά συστατικά της διατροφής θα αντικατασταθούν.

Στόχος επομένως πρέπει να παραμένει τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης να καταναλώνονται με μέτρο και περισσότερη προσοχή να δίνεται στη μείωση της κατανάλωσης των υψηλών σε λίπος προϊόντων κρέατος και των υψηλών σε λίπος τυριών καθώς και του ζωικού βουτύρου και η αντικατάστασή τους με ψάρι, ελαιόλαδο, ξηρούς ανάλατους καρπούς. Οι δίαιτες υψηλές σε λίπος και σχετικά χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι προστατευτικές όταν το λίπος είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και οι υδατάνθρακες είναι κατά κύριο λόγο σύνθετοι.»

health.in.gr