Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρογλου: Το εδαφικό, το δυσκολότερο κεφάλαιο στις συνομιλίες

Έρογλου: Το εδαφικό, το δυσκολότερο κεφάλαιο στις συνομιλίες

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι το εδαφικό είναι το δυσκολότερο κεφάλαιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό και «πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαμένουν σε κάποιες περιουσίες τα τελευταία 40 χρόνια».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι το εδαφικό είναι το δυσκολότερο κεφάλαιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό και «πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαμένουν σε κάποιες περιουσίες τα τελευταία 40 χρόνια».

Ο Έρογλου αναφέρθηκε στη σημασία του εδαφικού για κάθε «κράτος» και πρόσθεσε ότι ένας αριθμός ανθρώπων θα πρέπει να αλλάξει τόπο διαμονής εξαιτίας «διακανονισμών των συνόρων».

Σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό για τους κατοίκους να μπορούν να διατηρήσουν τις περιουσίες, στις οποίες διαμένουν και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα «έχει στόχο μόνο όσο το δυνατό μικρότερος αριθμός ανθρώπων να ανταλλάξει το χώρο διαμονής τους και ακόμη περισσότερο, αν είναι δυνατό κανείς να μην χρειαστεί να εγκαταλείψει αυτούς τους χώρους».

Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες κάνουν το παν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των «λαών» τους, κατά την έκφραση του, και ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία για να ζουν οι «δύο λαοί» σε ειρήνη.

Στο μεταξύ, συνάντηση μιας περίπου ώρας είχε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Μετά την συνάντηση η κ. Μπάτενχαϊμ δεν έκανε δηλώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν διαδικαστικά ζητήματα εν όψει και της προγραμματιζόμενης δεύτερης συνάντησης Αναστασιάδη -Έρογλου, την 31η Μαρτίου, καθώς και ο αναβαθμισμένος και ενεργότερος ρόλος της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Αύριο η κ. Μπάτενχαϊμ αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Υψηλού επιπέδου ενδιαφέρον για το κυπριακό διαπίστωσε κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ ο λεγόμενος «υπουργός» Εξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί.

Ο κ. Ναμί δήλωσε ότι οι επαφές με το Συμβούλιο Ασφαλείας σε συνδυασμό με τον Λευκό Οίκο «ήταν οι πρώτες αυτού του επιπέδου για τους τουρκοκύπριους».

Επίσης, είπε ότι κατά την διάρκεια συζητήσεων σε ινστιτούτα μελετών, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν το φυσικό αέριο, αναφέροντας πως τα θέματα του φυσικού αερίου είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα ανεβάσουν το Κυπριακό υψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων των ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Κουντρέτ Οζερσάι, μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Οζερσάι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024