Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ινοσιτόλη βελτιώνει τη γονιμότητα των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η ινοσιτόλη βελτιώνει τη γονιμότητα των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, η ινοσιτόλη που εντάσσεται στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, βελτιώνει σημαντικά την κλινική εικόνα και τη γονιμότητα των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διορθώνοντας τις μεταβολικές και αναπαραγωγικές αλλαγές που σχετίζονται με το σύνδρομο.

Ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, η ινοσιτόλη που εντάσσεται στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, βελτιώνει σημαντικά την κλινική εικόνα και τη γονιμότητα των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διορθώνοντας τις μεταβολικές και αναπαραγωγικές αλλαγές που σχετίζονται με το σύνδρομο, σύμφωνα με στοιχεία που πρόκειται να παρουσιαστούν στο Επιστημονικό Συμπόσιο «Νεότερες Εξελίξεις σχετικά με την Ενδομήτρια Θρέψη και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δρ Μαουρίτζιο Μπίνι, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Νοσοκομείο Niguarda Ca’ Granda, οι θεραπείες του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών με ινοσιτόλη παρέχουν βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών, βελτίωση της ινσουλιναιμίας, βελτίωση του ορμονικού προφίλ και μείωση των περιφερικών επιδράσεων των ανδρογόνων.

Η ινοσιτόλη, υπάρχει ως συστατικό των φυτικων ινών και περιέχει εννέα στερεοϊσομερή, από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι η μυο-ινοσιτόλη και η D-chiro-ινοσιτόλη. Στην αγορά διατίθεται από τα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ, σε φακελάκι και το κόστος έκαστης συσκευασίας ανέρχεται περίπου στα 14 ευρώ.

Όπως και οι άλλες βιταμίνες της ομάδας B, η ινοσιτόλη είναι υδατοδιαλυτή, λόγος για τον οποίο μια πιθανή πρόσληψη σε καθαρή μορφή δεν προκαλεί δυσανεξία ή τοξικότητα.

«Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, η μυο-ινοσιτόλη μπορεί να ρυθμίσει την περίοδο, να μειώσει τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσει στον περιορισμό της ακμής. Ο συνδυασμός της μυο-ινοσιτόλης και D-chiro-ινοσιτόλης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις γυναίκες με πρόβλημα παχυσαρκίας ή με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 25. Σε περίπτωση που έρθει η στιγμή που η γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, η χορήγηση της μυο-ινοσιτόλης αποκαθιστά-ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών, προάγοντας την ωορρηξία και συμβάλλοντας έτσι στη γονιμότητα», εξηγεί ο Δρ Μπίνι.

Η χρήση του συμπληρώματος ινοσιτόλης, χάρη στην ικανότητά της να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συντελεί στη βελτίωση της ποιότητας των ωοκυττάρων και στην αύξηση του αριθμού των ωοκυττάρων που συλλέγονται έπειτα από διέγερση των ωοθηκών σε ασθενείς οι οποίες υποβάλλονται σε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι νόσος
Ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» (που διοργανώνει το συμπόσιο), Δημήτρης Λουτράδης, αναφερόμενος στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τονίζει ότι λανθασμένα το κοινό το θεωρεί ως σοβαρή και απειλητική για την υγεία νόσο.

«Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζει το 10-15% των γυναικών. Στην Ελλάδα, η συχνότητα του συνδρόμου αξίζει το 6,8%, ενώ στην Ισπανία το 5,0% και στη Μ. Βρετανία το 8,0%. Γενικά θα λέγαμε ότι οι μεσογειακές χώρες έχουν υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης του συνδρόμου, συγκριτικά με τις βόρειες χώρες», συμπληρώνει.

Μία γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών όταν παρουσιάζει δύο από τα τρία παρακάτω συμπτώματα:

  • Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών τεκμηριωμένη με υπερηχογραφικά κριτήρια.
  • Διαταραχές εμμηνορρυσίας (όλιγο ή και ανωοθυλακιορρηξία)
  • Υπερανδρογοναιμία (Ακμή ή και υπερτρίχωση προσώπου, θώρακα κοιλιάς,μηρών αλλά και υπερανδρογοναιμία βιοχημικά τεκμηριωμένη).

«Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών», συμπληρώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα»), Πέτρος Δρακάκης, «σχετίζεται με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό ενώ η αιτιολογία του είναι αδιευκρίνιστη».

Γενικά, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι, η προσεκτική αξιολόγηση και θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δίνει τη δυνατότητα τεκνοποίησης στην γυναίκα αλλά και προλαμβάνει την εμφάνιση μακροπόθεσμων επιπλοκών, επικίνδυνων για τη ζωή των ασθενών.

Εξάλλου, μόνο το 20% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα χρειαστεί να καταφύγει σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να τεκνοποιήσει, ενώ το 80% των ασθενών καταφέρνει να αποκτήσει απογόνους, χωρίς υποβοήθηση.

Για τις πάσχουσες από πολυκυστικές ωοθήκες που καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο κ. Λουτράδης επισημαίνει ότι οι τεχνικές για την in vitro ανάπτυξη των ανθρώπινων εμβρύων, ανοίγουν νέους ορίζοντες για τη δημιουργία και τη βελτίωση βιώσιμων και γενετικά υγιών εμβρύων.

«Έμβρυα μπορούν με επιτυχία να πολλαπλασιαστούν in vitro, επίσης, τεχνικές μεταφοράς του πυρήνα προσφέρουν νέες θεραπείες για γενετικά νοσήματα κι ακόμη την ενδεχόμενη κατασκευή γαμετών, ενώ δοκιμάζονται νέες τεχνικές ωρίμανσης in vitro των ανθρώπινων ωαρίων που θα βρουν εφαρμογή σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε πτωχές απαντήτριες ή ασθενείς στις οποίες απαγορεύεται να χορηγηθούν φαρμακευτικά σχήματα. Τέλος, η πιθανή παραγωγή αρχέγονων κυτταρικών σειρών (stem cells) προερχόμενων από πολυδύναμα εμβρυικά κύτταρα είναι στο ξεκίνημά της και θα πρέπει να εξετασθεί σε σχέση με τα ηθικά και νομικά πλαίσια της αναπτυσσόμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής», καταλήγει ο κ. Λουτράδης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024