Λετονία: Η κυβέρνηση κατά της πορείας βετεράνων των Waffen SS λόγω Κριμαίας
Η κυβέρνηση της Λετονίας πρoειδοποιεί τους κατοίκους της χώρας να αποφύγουν την ετήσια πορεία των βετεράνων των Waffen SS στην πρωτεύουσα Ρίγα την επόμενη Κυριακή, λόγω της έντασης που επικρατεί στη γειτονική Ουκρανία.
Η κυβέρνηση της Λετονίας πρoειδοποιεί τους κατοίκους της χώρας να αποφύγουν την ετήσια πορεία των βετεράνων των Waffen SS στην πρωτεύουσα Ρίγα την επόμενη Κυριακή, λόγω της έντασης που επικρατεί στη γειτονική Ουκρανία.
Πολλοί από τους ρωσόφωνους της Λετονίας, που αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας, καταγγέλλουν ότι η πορεία διαστρεβλώνει την ιστορία, τιμά τον ναζισμό και προσβάλει τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, με το πρόσχημα της προστασίας των ρωσόφωνων κατοίκων της χερσονήσου, έχει θορυβήσει τις βαλτικές χώρες. Τόσο στη Λετονία όσο και την Εσθονία μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Ρώσοι.
«Το υπουργικό συμβούλιο καλεί τους πάντες να μην συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, η οποία τονίζει ότι θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε υπόνοια ότι διάκειται ευνοϊκά απέναντι στους ναζί.
Οι άνδρες που εντάχθηκαν στην ένοπλη πτέρυγα του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ, οι οποίοι σήμερα είναι ηλικίας άνω των 80 ετών, υποστηρίζουν ότι στο τέλος του πολέμου μάχονταν για την ελευθερία της Λετονίας και κατά του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι βετεράνοι, πολλοί από τους οποίους στρατολογήθηκαν διά της βίας, ισχυρίζονται ότι ήταν στρατιώτες της πρώτης γραμμής και δεν ανήκαν στο τμήμα των SS που ευθύνεται για τις δολοφονίες Εβραίων στο Ολοκαύτωμα.
Μετά τον πόλεμο η Λετονία προσαρτήθηκε στην πρώην ΕΣΣΔ. Ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991 και το 2004 εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ενεργοποιείται μόνιμο πλαίσιο ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
- Η πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας και ο Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτης περιμένουν το δεύτερο παιδί τους
- Για «λαϊκισμό» μιλάει ο Μητσοτάκης της αισχροκέρδειας – Με «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ «ομολογεί» τον φόβο ΝΔ για την επάνοδο Τσίπρα
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
- Ο Οκέκε παραμένει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
- Το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έβαλε ο Δένδιας σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
- Το «αντίο» της ΕΛΑΣ στην Πάολα Ρεβενιώτη – «Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ορατότητα και ελευθερία»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442