Η κατανάλωση ακόμη και δύο αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα το πρώτο τρίμηνο της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και απόκτησης νεογνού με βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επκεφαλής την Δρ Καμίλα Νικιάερ, μελετώντας τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σχεδόν 1.300 εγκύων γυναικών, διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες γυναίκες της μεσαίας τάξης συνήθως πίνουν περισσότερα από δύο ποτά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί συστήνουν οι έγκυοι και όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν, να αποφεύγουν τελείως την κατανάλωση αλκοόλ, και στην περίπτωση που το κάνουν να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμα και αυτή η ποσότητα εγκυμονεί κινδύνους για το έμβρυο.

Από την επεξεργασία των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι στην Μ. Βρετανία οι έγκυοι τηρούν γενικά το όριο των πολύ δύο ποτών την εβδομάδα μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πάνω από τις μισές εγκύους (το 53%) έπιναν λιγότερο ή περισσότερο πάνω από το όριο των δύο ποτών την εβδομάδα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αυτές οι γυναίκες ήταν κυρίως μεγαλύτερες στην ηλικία, πιο μορφωμένες και πιο πλούσιες, από τον μέσο όρο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, το 13% των νεογνών που γεννήθηκαν, ήταν λιποβαρή και το 4,3% γεννήθηκαν πρόωρα. Όσες γυναίκες έπιναν δύο ή περισσότερα ποτά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είχαν διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή να αποκτήσουν λιποβαρές νεογνό, σε σχέση με τις εγκύους που απείχαν πλήρως από το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Αλλά και όσες δεν είχαν υπερβεί το όριο των δύο ποτών την εβδομάδα, πάλι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο γέννησης πρόωρου ή λιποβαρούς μωρού. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο είχαν όσες έπιναν αλκοόλ κατά την περίοδο λίγο προτού συλλάβουν, η οποία επίσης θεωρείται κρίσιμη κατά τους επιστήμονες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr