Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΤΑΙΠΕΔ 168 ακίνητα του Δημοσίου

Στο ΤΑΙΠΕΔ 168 ακίνητα του Δημοσίου

Ένα τοπόσημο με βαρύ ιστορικό, κοινωνικό και αρχιτεκτονικό φορτίο, δηλαδή οι Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και τα Ολυμπιακά Κέντρα Γαλατσίου, Μαρκόπουλου και Σχινιά και διάφορα «φιλέτα» στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό, συγκαταλέγονται στα 168 ακινήτα που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ένα τοπόσημο με βαρύ ιστορικό, κοινωνικό και αρχιτεκτονικό φορτίο, δηλαδή οι Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και τα Ολυμπιακά Κέντρα Γαλατσίου, Μαρκόπουλου και Σχινιά και διάφορα «φιλέτα» στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό, συγκαταλέγονται στα 168 ακινήτα που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη «Δι@ύγεια», μεταβιβάζονται και περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή 167 μεγάλα, μεσαία και μικρά ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ μεταφέρεται και το δικαίωμα παραχώρησης του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά.

«Ναυαρχίδα» της Διυπουργικής Επιτροπής είναι η απόφαση για ιδιωτικοποίηση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Και αυτό διότι πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα που σηματοδότησε αφενός την «παρθενική» χρήση της πολυκατοικίας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στη Μεσοπολεμική Ελλάδα των προσφύγων και αφετέρου την πρώτη ενασχόληση των ελλήνων αρχιτεκτόνων με τη λαϊκή κατοικία (Ιωάννης Ντινιακός,Αστικός χώρος και ιστορική μνήμη: Τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, Εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης, 2006).

Ολυμπιακά Ακίνητα, Ξενία και ΤΑΧΔΙΚ

Παράλληλα, στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, έκτασης 92 στρεμμάτων με όλα τα υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις, που είχε απαλλοτριωθεί το 2001 και ανήκει στην ΕΤΑΔ, βαίνει προς ιδιωτικοποίηση. Επίσης, στο Ταμείο περνά το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, εκτάσεως 100 στρεμμάτων, που είχε απαλλοτριωθεί το 2000.

Ακόμη, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται όχι η κυριότητα, αλλά το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω σύμβασης της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά, επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων.

Επίσης, προς ιδιωτικοποίηση βαίνει το Ξενία του Πλαταμώνα, το οποίο βρίσκεται σε θέση-«φιλέτο», αλλά είναι σε άθλια κατάσταση. Πρόκειται για ακίνητο επτά στρεμμάτων. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τονΦίλιππο Βώκο(1924-2008) και χτίστηκε το 1960.

Στο ΤΑΙΠΕΔ περνούν ακίνητα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Ένα βρίσκεται στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, έχει έκταση 660 τ.μ. και απαλλοτριώθηκε το 1974, Το δεύτερο βρίσκεται στη θέση «Κάτω Πορόια» του Δήμου Σιντικής Σερρών, έχει έκταση δύο στρεμμάτων και περιήλθε στην κυριότητα του ΤΑΧΔΙΚ μετά τη συγχώνευση του τελευταίου με το Ειδικό Ταμείο Ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου και Φυλακών Σερρών, στο οποίο το είχε πωλήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Πλάκα, παραλίες και ακίνητα εξωτερικού

Στο Ταμείο περνά προς αξιοποίηση μία σειρά ακινήτων που βρίσκονται στην Πλάκα. Ένα εξ αυτών βρίσκεται στην οδό Ανδοκίδου 5 (205,45 τ.μ.) και αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1962, ενώ το ΥΠΠΟ έχει εγκρίνει και αναλάβει µελέτη επισκευής – αποκατάστασης.

Τα άλλα ακίνητα στην Πλάκα βρίσκονται στη διασταύρωση των οδών Κλεψύδρας 2 και Μουσαίου 1 (610,45 τ.μ. –απαλλοτριώθηκε το 1960), στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα 2 και Αιόλου 1 (222,10 τ.μ. –πέρασε στο Δημόσιο το 1936) και στην οδό Θρασυβούλου 13 (120,11 τ.μ. –αγοράστηκε από το κράτος το 1968). Επίσης, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ άλλα 11 ακίνητα στην Πλάκα και άλλο ένα στην οδό Ιπποκράτους 88 στην Αθήνα.

Ακόμη, μεταβιβάζονται γεωτεμάχια σε Τουρκολίμανο Ελευσίνας (17 στρέμματα), το αγρόκτημα Νέας Ηράκλειας της Χαλκιδικής (27 στρέμματα), καθώς και οι εκτάσεις του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Δασάκι-Κρυονέρι (134 στρέμματα) και Τρανό Λειβάδι (230 στρέμματα). Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τις παραλίες Αρκούδι Πηνειού Ηλείας (13 στρέμματα) και Πλύτρα – «Παχειά Άμμος» Μονεμβασιάς Λακωνίας (15 στρέμματα).

Στο μεταξύ, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον (2211 Massachusetts Avenue), που αποκτήθηκε από το Δημόσιο το 1949, οικόπεδο της περιοχής Hatfield στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, έκτασης 1.766 τ.μ. που αγοράστηκε το 1996, καθώς και ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, συνολικού εμβαδού 1.156,7 τ.μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024