Το δικαίωμα σε ένα υγιές χαμόγελο για κάθε παιδί κάνει πραγματικότητα το πρόγραμμα «Αδαμαντιάδα» που εκπονούν οι Γιατροί του Κόσμου, με στόχο την αντιμετώπιση πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών σε παιδιά της Αθήνας. Εθελοντές οδοντίατροι θα επισκεφθούν 60 δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων για να κάνουν φθοριώσεις σε τουλάχιστον 7.500 παιδιά.

«Κάθε παιδί στη χώρα δικαιούται να έχει ένα υγιές χαμόγελο και μάλιστα, όταν το στόμα είναι ο καθρέφτης των πιο βαθιών κοινωνικών αντιθέσεων που υπάρχουν» σύμφωνα με τον Νικήτα Κανάκη, παιδοοδοντίατρο, Γενικό Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, που παρουσίασε το πρόγραμμα «Αδαμαντιάδα», κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, την Πέμπτη.

«Για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οδοντιατρική πράξη εντάσσεται στον χάρτη της κοινωνικής αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ. Κανάκης, ενώ για πρώτη φορά επίσης, πέρα από την πρόληψη περιλαμβάνεται και η οδοντιατρική θεραπεία στα παιδιά».

Το πρόγραμμα, μέσω των 50 εθελοντών παιδοοδοντιάτρων που το στελεχώνουν, περιλαμβάνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε 60 δημοτικά σχολεία του δήμου Αθηναίων. Η κινητή ιατρική μονάδα των Γιατρών του Κόσμου θα επισκέπτεται τις εκπαιδευτικές δομές και θα πραγματοποιεί φθοριώσεις σε τουλάχιστον 7.500 παιδιά της Αθήνας, ενώ από αυτές 1.500 περιπτώσεις θα μπορέσουν να έχουν και ορθοδοντική θεραπεία.

Βασικός στόχος του προγράμματος, είναι να δοθεί η δυνατότητα να παραπεμφθούν και να εξυπηρετηθούν τα παιδιά των οικογενειών, που αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά τη βασική περίθαλψη, με άμεση προτεραιότητα στα παιδιά που είναι ανασφάλιστα.

Η παραπομπή για τις δυσκολότερες οδοντιατρικές περιπτώσεις πραγματοποιείται στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου, στο κέντρο της Αθήνας και στο Δημοτικό Ιατρείο του δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα «Αδαμαντιάδα» φιλοδοξεί να λάβει θεσμικό επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα με την προσέλκυση χορηγών και τη σταδιακή ενεργοποίηση περισσότερων μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης της σχολικής και επιστημονικής κοινότητας σε όλη τη χώρα.

Τερηδόνα, το κυρίαρχο πρόβλημα στα παιδιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη συνέντευξη τύπου, από τον Μάρτιο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014, έχουν γίνει φθοριώσεις σε 3.354 παιδιά, έχουν επιλεγεί με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια 1.626 παιδιά που έχουν κλείσει ραντεβού με τους εθελοντές οδοντιάτρους για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία, ενώ έχουν καταγραφεί 50 περιπτώσεις οδοντιατρικών τραυματισμών.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Αμπαριώτη, οδοντίατρο στα Δημοτικά Ιατρεία δήμου Αθηναίων, υπεύθυνος Ανάπτυξης, Υποδομής και Αναλωσίμων, «τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν στα παιδιά που έχουν ελεγχθεί είναι η τερηδόνα, η πέτρα, καθώς και ορθοδοντικά προβλήματα».

«Τα παιδιά με χαλασμένα δόντια, στο μεγαλύτερο μέρος είναι παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον οδοντίατρο και οι δυνατότητες αυτές επιδεινώνονται σήμερα, όσο επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση» εξήγησε ο κ. Κανάκης, συμπληρώνοντας ότι «οι δαπάνες που εγκρίνονται για την οδοντιατρική τείνουν στο μηδέν, οι δυνατότητες κάποιος να πάει ένα παιδί σ’ ένα νοσοκομείο ακόμη και σαν επείγον περιστατικό είναι ελάχιστες, οι ουρές στην οδοντιατρική σχολή γίνονται μεγαλύτερες και η δυνατότητα να φροντίσει κάποιος ένα παιδί φτωχό γίνονται μικρότερες. Το στόμα είναι ο καθρέφτης και άλλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, που υπάρχουν και μπορούμε να βοηθήσουμε» συμπλήρωσε.

Τη σημασία της συμβολής των εθελοντών στην «Αδαμαντιάδα» υπογράμμισε ο Χρήστος Ναούμης, οδοντίατρος – περιοδοντολόγος, εθελοντής οδοντίατρος των Γιατρών του Κόσμου και κάλεσε περισσότερους οδοντίατρους να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καλαβρυτινός, οδοντίατρος, ορθοδοντικός, υπεύθυνος παρεμβατικών δράσεων, αντιπρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, με βάση την εμπειρία του στα σχολεία, στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δάσκαλοι για την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών.
«Στην Ελλάδα 80% των οδοντιατρικών υπηρεσιών καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του 2005, που ισχύουν όμως, και σήμερα» ανέφερε ο Παναγιώτης Βίγλας, οδοντίατρος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Το έργο «Αδαμαντιάδα – Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης Πρωτογενών Οδοντιατρικών Αναγκών Παίδων Αθηνών» υπάγεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», στηρίζεται στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και των Γιατρών του Κόσμου και υλοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr