Ο Πρόεδρος και Καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αθανάσιος Κυριαζής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου και ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κ.Γραμμένος ξεκίνησε την ομιλία λέγοντας ότι παρότι «είναι η τρίτη χρονιά που ερχόμαστε εδώ, είχαμε στην αρχή αποφασίσει ότι το Δ.Π.Ε δεν χρειάζεται να κάνει θόρυβο, γιατί εκείνο που μιλάει είναι το έργο του, αλλά φέτος αποφασίστηκε ότι πρέπει να μιλάμε κιόλας για το έργο μας».

Επιπλέον ανέφερε ότι «στόχος-απόφαση της Διοικούσας ήταν και είναι: αριστεία στην έρευνα, αριστεία στην διδασκαλία και αμφίδρομη σχέση με την ευρύτερη κοινωνία».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα 10 προγράμματα του Πανεπιστημίου τα οποία χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου. Παρουσίασε το πρόγραμμα και τα κριτήρια απονομής υποτροφιών. Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα και στις εξωτερικές αξιολογήσεις των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Νοεμβρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014 και πρόσθεσε ότι «τα πορίσματά τους εν συνόλω είναι άκρως θετικά».

Χαρακτήρισε σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο την δημιουργία του Νέου Μεταπτυχιακού προγράμματος: «Ιστορία και Αρχαιολογία της Αρχαίας Μακεδονίας: από το Βασίλειο της Μακεδονίας στην Οικουμένη» γιατί είναι το πρώτο σε διεθνές επίπεδο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με αυτό το αντικείμενο.

Στάθηκε επίσης στη συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Το Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει με περίπου 210.000 ευρώ ετησίως για τέσσερα χρόνια με τη δημιουργία κυρίως στη θεματική περιοχή της Αρχαίας Μακεδονίας: Onassis Chairs και Onassis Scholars.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σύσταση της Συμβουλευτικής επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που σκοπό έχει την αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και στη στρατηγική κατεύθυνση του Πανεπιστημίου, στην αναπτυξιακή του προοπτική και στη λειτουργική/οικονομική του πορεία. Αποκάλυψε δε ότι ένα από τα μέλη της επιτροπής είναι και ο Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Τέλος παρουσίασε μια σειρά από εκδηλώσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, τα καλοκαιρινά σχολεία (Summer Schools) αλλά και το πρόγραμμα «IHU WEEK 2014».

Σειρά μετά είχε ο Αντώνης Παπαδημητρίου ο όποιος ευχαρίστησε το κ.Γραμμένο για τα καλά του λόγια αλλά πρόσθεσε χαριτολογώντας «δεν θυμάμαι να είχα δεχτεί να είμαι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής αλλά τώρα τό ‘μαθα! Τιμή μου βέβαια και ευχαριστώ πολύ!» Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του «για την πραγματικά εξαιρετική αξιολόγηση που έλαβε το Πανεπιστήμιο… Αυτό είναι και η βασική είδηση, ένα ελληνικό πανεπιστήμιο να είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και ένα πρότυπο πανεπιστημίου και για την Ελλάδα».

(αριστερά) ο Αντώνης Παπαδημητρίου (Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση)

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα Μακεδονικών σπουδών, το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενδιαφέρον και σύγχρονο» που «ενώνει την αρχαιολογία, την ιστορία, τη γλώσσα και την τέχνη», είπε ότι «το Ίδρυμα Ωνάση εμπλέκετε σε αυτή την διαδικασία και με ένα διαφορετικό τρόπο, ποιο ουσιαστικό, την επιλογή των καθηγητών ώστε να είναι η καλύτερη στον τομέας τους. Και σας δίνουμε τα χρήματα να το κάνετε αυτό…»

Τέλος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι πολύ χαίρεται που «το Ίδρυμα Ωνάση και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος πέραν από τους δεσμούς φιλίας που είχαμε σε εξωθεσμικό επίπεδο, τώρα θα έχουμε και μία θεσμική πλέον σχέση η οποία θα αποδώσει εξαιρετικά πολλά…».

Επιμέλεια: Πάνος Βασιλάκης / @Tw / in

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας