Ώς τις 14/3 η προθεσμία για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι ετεροδημότες
Στις 14 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τους ετεροδημότες, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση και να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών. Εάν δεν το πράξουν, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, θα έρθουν αντιμέτωποι με το παράδοξο να πρέπει ψηφίσουν σε δύο διαφορετικά μέρη της χώρας.
Στις 14 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τους ετεροδημότες, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση και να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.
Εάν δεν το πράξουν, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, οπότε ψηφίζουμε για δήμαρχο – περιφερειάρχη (όπου υπάρχει β’ γύρος) και για το Ευρωκοινοβούλιο, οι ετεροδημότες θα έρθουν αντιμέτωποι με το παράδοξο να πρέπει ψηφίσουν σε δύο διαφορετικά μέρη της χώρας.
Για παράδειγμα, εάν ένας ετεροδημότης που μένει στην Αθήνα είναι εγγεγραμμένος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, πρέπει να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές στο ειδικό εκλογικό τμήμα της Αθήνας και την ίδια ημέρα να βρεθεί και στην Θεσσαλονίκη για να ψηφίσει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κι αυτό γιατί οι ετεροδημότες ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, αλλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να μεταβούν στον τόπο, όπου είναι δηλωμένοι ως δημότες.
Έτσι, αν ο ετεροδημότης δεν κάνει την αίτηση ώς τις 14 Μαρτίου, στις 18 Μαΐου θα ψηφίσει στον τόπο καταγωγής, ενώ στις 25 Μαΐου θα πρέπει να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του για τις ευρωεκλογές και στο δήμο του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον βέβαια υπάρξει δεύτερος γύρος.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που παρουσιάζει το aftodioikisi.gr, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, 104.247 άτομα είχαν τον τίτλο του ετεροδημότη, ωστόσο κατατίθενται συνέχεια νέες αιτήσεις.
Ν.Σ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προσαγωγή υπόπτου για την πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
- Γιορτή σήμερα 5 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]
- Data centers: Η ΕΕ ευνοεί τους Big Tech εις βάρος του κλίματος
- Μήνυση σε Καρυστιανού από Φρονιμάκη, πρώην στέλεχος της Ελπίδας, για τα περί εκβιασμού της για το επίμαχο ακίνητο
- Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Η στιγμή της εκκένωσης του ιδρύματος «Άγιος Παντελεήμων» [βίντεο]


