Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματικός πυρετός για την Κριμαία με στόχο τη Μόσχα, μποϊκοτάζ στην G8

Διπλωματικός πυρετός για την Κριμαία με στόχο τη Μόσχα, μποϊκοτάζ στην G8

Οι δυτικές κυβερνήσεις εντείνουν τις αντιδράσεις τους σε βάρος της Ρωσίας για την στάση της απέναντι στην ουκρανική κρίση, καλώντας την να μην επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία: ΗΠΑ και Καναδάς βάζουν στον πάγο τη συμμετοχή στη G8, συνδέοντας την τελική παρουσία τους με τις εξελίξεις ενώ ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε για 90 λεπτά με τον Πούτιν καλώντας τον σε απόσυρση στρατευμάτων. Βρετανικό διάβημα διαμαρτυρίας, ανάκληση του καναδού και λιθουανού πρέσβη από τη Μόσχα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις εντείνουν τις αντιδράσεις τους σε βάρος της Ρωσίας για την στάση της απέναντι στην ουκρανική κρίση, καλώντας την να μην επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία: ΗΠΑ και Καναδάς βάζουν στον πάγο τη συμμετοχή στη G8, συνδέοντας την τελική παρουσία τους με τις εξελίξεις ενώ ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε για 90 λεπτά με τον Πούτιν καλώντας τον σε απόσυρση στρατευμάτων. Βρετανικό διάβημα διαμαρτυρίας, ανάκληση του καναδού πρέσβη από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία της Συνόδου της G8 στο ρωσικό Σότσι.

Η Γαλλία από την πλευρά της κάλεσε σε αναστολή των εργασιών προετοιμασίας για την G8 «μέχρι η Ρωσία να επιστρέψει στις αρχές που διέπουν τη Σύνοδο των G8 και G7», όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ Λορέν Φαμπιούς την Κυριακή. Αργότερα, πηγές στη γαλλική προεδρία ανέφεραν πως και το Παρίσι πρόκειται να ανακοινώσει αναστολή της συμμετοχής της στην προετοιμασία της Συνόδου.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης ότι ανακαλεί τον πρέσβη του στη Ρωσία για διαβουλεύσεις. Σε ανάλογη ενέργεια προχώρησε η Λιθουανία, ενώ η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε επίσης τον ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο.

O βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ συνομίλησε με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ενώ τη Δευτέρα συγκαλείται εκτάκτως ξανά το συμβούλιο ΥΠΕΞ των «28» για την Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Χέιγκ θα βρεθεί την Κυριακή στο Κίεβο, όπως και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ευ.Βενιζέλος -μετά την επίσκεψή του στη Μαριούπολη, όπου θα συναντηθεί με ομογενείς. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον θα βρεθεί στο Κίεβο την Τετάρτη.

Η εκπρόσωπος εξέφρασε την καταδίκη των «28» στην ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ως κλιμάκωση της έντασης.

«Κάθε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων πρέπει να γίνεται βάσει της διεθνούς νομοθεσίας, συγκεκριμένα της Χάρτας του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 και των διμερών συνθηκών όπως εκείνες που ορίζουν την παραμονή του [ρωσικού] στόλου της Μαύρης Θάλασσας» επανέλαβε στην ανακοίνωσή της η Άστον.

Παράλληλα, εκτός από τη συνομιλία 90 λεπτών με τον Πούτιν, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον Φρανσουά Ολάντ το Σάββατο, όπως και με τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

Ο Ομπάμα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία». «Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνει ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις δύο ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες του αμερικανού προέδρου.

Ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντάς του την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξωτερική παρέμβαση και ο κίνδυνος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των κινδύνων με την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων» ο πρόεδρος Ολάντ «επισήμανε τη σημασία μιας κοινής θέσης που βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, στην υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας αλλά και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των διαφόρων κοινοτήτων στην Ουκρανία, όπως οι δεσμοί που συνδέουν τη Ρωσία με αυτή τη χώρα », συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024