Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας ζητεί η Ουκρανία

Προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας ζητεί η Ουκρανία

Την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας ζήτησε το Σάββατο η Ουκρανία από τον ΟΗΕ στη διάρκειας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και μετά το ομόφωνο «ναι» της ρωσικής Άνω Βουλής στο αίτημα Πούτιν για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία. Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο ΓΓ του Οργανισμού, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή κοινότητα. Στην Ουκρανία σπεύδουν την Κυριακή ο βρετανός ΥΠΕΞ αλλά και ο Ευ.Βενιζέλος. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας ζήτησε το Σάββατο η Ουκρανία από τον ΟΗΕ στη διάρκειας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και μετά το ομόφωνο «ναι» της ρωσικής Άνω Βουλής στο αίτημα Πούτιν για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, το Κίεβο ζήτησε επίσης από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να εξετάσουν όλα τα δυνατά σενάρια για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Γιούρι Σεργκέγιεφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα παραβίασε συμφωνία του 1994 που προέβλεπε την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας. Ο ίδιος είπε ότι ζήτησε από τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του ΣΑ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) να διαφυλάξουν την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο Σεργκέγιεφ ανέφερε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο διπλωματικών ενεργειών και πως οι ξένοι ηγέτες έχουν ακόμα τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ είπε ότι η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε με αίτημα του Λονδίνου ώστε να αιτιολογηθούν οι κινήσεις της Ρωσίας.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο Reuters ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το κατά πόσο οι συνεδριάσεις του ΣΑ πρέπει να είναι κεκλεισμένων των θυρών -κάτι που ζητεί η Μόσχα- ή ανοιχτές, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα».

Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο ΓΓ του Οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητεί την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, ο Μπαν Γκι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στην αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα (14:00 ώρα Ελλάδας). Τη συνάντηση συγκάλεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι η δεύτερη των επικεφαλής της διπλωματίας των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία σε διάστημα μικρότερο των 2 εβδομάδων.

Στις 20 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν αποφασίσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και τη μη χορήγηση βίζας στα πρόσωπα εκείνα που θεωρούνταν υπεύθυνα για τα επεισόδια βίας που συντάρασσαν την χώρα.

Στο Κίεβο ο Ουίλιαμ Χέιγκ

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ υποστήριξε ότι ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία αποτελεί «εν δυνάμει σοβαρή απειλή» της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Παράλληλα, το Φόρεϊν Όφις κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο για να του εκφράσει την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή στην Ουκρανία, ενώ το πρωί του Σαββάτου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ο Ουίλιαμ Χέιγκ ζήτησε από τον ομόλογο του, «η Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Χέιγκ με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ συζητήθηκαν οι «πιθανές διεθνείς διπλωματικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Πάντως, το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει όλους του βρετανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κριμαία «για οιοδήποτε λόγο». Παράλληλα παροτρύνει όλους τους βρετανούς πολίτες που ζουν στην περιοχή «να την εγκαταλείψουν με οποιοδήποτε πρακτικό μέσο».

«Το υπουργείο εξωτερικών δεν είναι σε θέση να παρέχει οποιοδήποτε προξενική υπηρεσία σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην Κριμαία» επισημαίνεται στην ταξιδιωτική οδηγία.

Την Παρασκευή ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και «ειδικότερα τρόπους για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κριμαία». Αυτό είπε εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» επισήμανε ο ίδιος. Επιπλέον οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πώς η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ουκρανία στο δρόμο προς τη σταθερότητα. Παράλληλα συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, που η προσωρινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας.

Συμφώνησαν επίσης πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να βοηθηθεί η προσωρινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση. Τέλος οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να βρίσκονται σε επαφή για το θέμα αυτό όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνιγκ Στρίτ.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας «πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας». Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ο Ολάντ «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης». Ο γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση, προσθέτει η ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε έπειτα από συνάντηση του Ολάντ με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Διαβάστε επίσης:



Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ απαντά σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Κριμαία


Η ρωσική βουλή δίνει έγκριση για επέμβαση στην Ουκρανία

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024