Οι έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία είναι ασφαλείς, καθώς δεν σημειώνονται επεισόδια στη Μαριούπολη και την Οδυσσό, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, τόνισε ο έλληνας πρέσβης στο Κίεβο Βασίλης Παπαδόπουλος την Παρασκευή.

Οι έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία είναι ασφαλείς, καθώς δεν σημειώνονται επεισόδια στη Μαριούπολη και την Οδυσσό όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, τόνισε ο έλληνας πρέσβης στο Κίεβο Βασίλης Παπαδόπουλος την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Παρασκευής, οι έλληνες ομογενείς δεν κινδυνεύουν, «απλά αισθάνονται περίεργα με την επικράτηση της αντιπολίτευσης», επειδή οι περιοχές αυτές αποτελούν προπύργιο του προέδρου Β.Γιακουκόβιτς που καθαιρέθηκε το Σάββατο.

Παράλληλα, στο ίδιο κανάλι, ο πρόξενος της Μαριούπολης Δημήτρης Παπανδρέου δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ήρεμη και σταθερή και πως δεν έχουν καταγραφεί επιθέσεις εις βάρος του ελληνισμού. Διαβεβαίωσε, δε, ότι μεταξύ των ελλήνων ομογενών δεν υπάρχει πανικός.

Σύμφωνα με τον έλληνα πρέσβη στην Ουκρανία, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με την κατάργηση του νόμου του 2012 για τις μειονοτικές γλώσσες που ψηφίστηκε από την ουκρανική βουλή στις αρχές της εβδομάδας.

Όπως είπε, ο κ. Παπαδόπουλος, επανήλθε το προηγούμενο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο επίσημη γλώσσα στη διοίκηση είναι μόνο η Ουκρανική. Ο νόμος του 2012 είχε εντάξει στις επίσημες γλώσσες που μπορούν να χρησιμοποιούνται στη διοίκηση τα ρωσικά, τα ρουμάνικα, τα ελληνικά και τα ούγγρικα.

Δεν θεωρώ ότι θίγονται οι Έλληνες, καθώς δεν έχει να κάνει με τη χρήση της γλώσσας καθαυτής, αλλά μόνο με την επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιείται στη διοίκηση.

Χθες, Πέμπτη, μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για «αφωνία» του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση των ελλήνων ομογενών -υπήρξαν καταγγελίες για εκφοβισμό και επιθέσεις-, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τέτοια περιστατικά και κάνει λόγο για προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr