Δεν είναι τίποτα άλλο παρά «μία σταγόνα στον ωκεανό» σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) τα σχεδόν 7.500 δέματα με τρόφιμα που έχει καταφέρει να διανείμει από τον Ιανουάριο στους πρόσφυγες του καταυλισμού Γιαρμούκ στα νότια της Δαμασκού που τελεί υπό πολιορκία.

Η οργάνωση έχει δώσει στη δημοσιότητα συγκλονιστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα και ένα βίντεο όπου απεικονίζονται χιλιάδες κάτοικοι του καταυλισμού, ο οποίος πολιορκείται από τον συριακό στρατό από το καλοκαίρι του 2013, με τα πρόσωπα των προσφύγων σημαδεμένα από την πείνα και την κούραση, να περιμένουν σε ένα δρόμο με κατεστραμμένα κτίρια τη βοήθεια των μελών της UNRWA.

Η οργάνωση διένειμε την Τετάρτη 450 δέματα με τρόφιμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των μερίδων που προσφέρθηκαν σε 7.493 από τις 18 Ιανουαρίου.

«Ένα δέμα με τρόφιμα αρκεί σε μία οικογένεια με πέντε έως οκτώ μέλη για 10 ημέρες», την ώρα που ο καταυλισμός φιλοξενεί 18.000 Παλαιστινίους και έναν αριθμό σχεδόν ανάλογο Σύρων προσφύγων, έναντι πληθυσμού 150.000 ανθρώπων πριν από τον πόλεμο που συνταράσσει την χώρα εδώ και τρία χρόνια.

«Ένας απλός υπολογισμός καταδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα» σημειώνει η υπηρεσία υπογραμμίζοντας ότι αυτή η βοήθεια αποτελεί μια «σταγόνα στον ωκεανό».

Ένα μεγάλο τμήμα του καταυλισμού μετατράπηκε σε ερείπια εξαιτίας των μαχών μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών, όπου είχαν οχυρωθεί, πριν να τον εγκαταλείψουν πρόσφατα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις παλαιστινιακές φατρίες.

Εκατό άνθρωποι και πλέον έχουν πεθάνει από τις ελλείψεις τροφίμων από τον περασμένο Οκτώβριο και οι κάτοικοι ζουν σε τρομακτικές συνθήκες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη η ομάδα της UNRWA για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μπόρεσε -μόλις για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2012-, να χρησιμοποιήσει τις υποδομές της στον καταυλισμό, κάτι που η υπηρεσία χαρακτήρισε «διόλου ενθαρρυντικό».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, περιέγραψε τις «σοκαριστικές» συνθήκες διαβίωσης των οποίων έγινε αυτόπτης μάρτυρας στον Γιαρμούκ, λέγοντας σχετικά με την όψη των κατοίκων ότι «έμοιαζαν με φαντάσματα».

«Είναι αδύνατον να μη συγκλονιστεί κανείς από αυτές τις σκηνές αποκάλυψης που ξεπροβάλλουν από τον καταυλισμό Γιαρμούκ, που τελεί υπό πολιορκία κι είναι αποκομμένος από τον κόσμο εδώ και μήνες» σχολίασε από την πλευρά της η UNRWA μετά τη δημοσίευση των φωτογραφικών στιγμιότυπων.

«Πρόσωπα αποστεωμένα το ένα δίπλα στο άλλο [….], με χαρακτηριστικά καχεκτικά, γερασμένα από την πείνα, παιδιά που περίμεναν ένα δέμα με τρόφιμα, το πρόσωπο μιας μητέρας παραμορφωμένο από τον πόνο μετά τον θάνατο του παιδιού της, τα δάκρυα χαράς ενός πατέρα που συναντήθηκε με την κόρη του που είχε χάσει πολύ καιρό πριν»…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό