Τη στιγμή που η ένταση οξύνεται σε επικίνδυνο βαθμό στο μέτωπο της Κριμαίας, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς -ο οποίος επιμένει ότι είναι παραμένει νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας- πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του Γιανουκόβιτς που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η πόλη Ροστόφ-ον-Ντον βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Ντόνετσκ, όπου το περασμένο Σάββατο ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο. Έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνταν, αλλά πλέον φέρεται να επιβεβαιώνεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, στην πρώτη του ανακοίνωση μετά την καθαίρεση, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι θεωρεί εαυτόν «τον νόμιμο αρχηγό του ρωσικού κράτους», επισημαίνοντας ότι ζήτησε «από τη Ρωσική Ομοσπονδία να εγγυηθεί την προσωπική του ασφάλεια από τις ενέργειες εξτρεμιστών».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο λαός στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό εξουσίας, την πλήρη ανομία στη χώρα και το διορισμό υπουργών από τον όχλο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που φέρεται να αποδίδεται στον Γιανουκόβιτς, την οποία μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πηγή που επικαλείται το ρωσικό Itar Tass αναφέρει ότι έχει γίνει δεκτό το αίτημα του Γιανουκόβιτς για προστασία «στη ρωσική επικράτεια».

Οι πληροφορίες περί συνέντευξης Τύπου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς την Παρασκευή ακολουθούν την κοινοβουλευτική έγκριση της μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον φιλοευρωπαίο πρώην υπουργό Οικονομικών Αρσένι Γιάτσιενιουκ.

Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά «κυβέρνηση νικητών» που περιλαμβάνει ακραίους εθνικιστές,υπονοώντας ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς δήλωσε ότι η συμφωνία που συνήφθη την 21η Φεβρουαρίου μεταξύ του αποπεμφθέντος Γιανουκόβιτς και των αντιπάλων του για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει «ξεχαστεί».

«Αντίθετα […] σχηματίζεται μία «κυβέρνηση των νικητών», στην οποία περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των ακραίων εθνικιστών» δήλωσε Λουκασέβιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας