Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Επιφυλάξεις για τον Ρέντσι

O νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι πέρασε τους πρώτους κοινοβουλευτικούς σκοπέλους διασφαλίζοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, πολλοί στην Ιταλία τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

O νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι πέρασε τους πρώτους κοινοβουλευτικούς σκοπέλους διασφαλίζοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, πολλοί στην Ιταλία τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

«Subito» είναι το σύνθημα του 39χρονου Ματέο Ρέντσι που είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του, στόχος του είναι η εφαρμογή μιας μεγάλης μεταρρύθμισης τον μήνα.
Στην ενθουσιώδη ομιλία του ενώπιον της γερουσίας ο 39χρονος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος επανέλαβε την βούλησή του για άμεσες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, υποσχόμενος να αναμορφώσει την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό σύστημα. «Δεν είναι η Μέρκελ και ο Ντράγκι που μας ζητούν να εξυγιάνουμε τα δημοσιονομικά μας, θα πρέπει να το κάνουμε από σεβασμό στα παιδιά μας και σε κείνους που θα έλθουν μετά από μας», τόνισε στην ομιλία του ο Ματέο Ρέντσι.

O νέος πρωθυπουργός δεν έχει εκλεγεί από το λαό

Ωστόσο, πολλοί ιταλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την νέα κυβέρνηση. «Όλα θα πέσουν στις πλάτες του Ρέντσι» παρατηρεί η Corriere della Sera, παραπέμποντας στο γεγονός ότι το επιτελείο του Ρέντσι δεν έχει κυβερνητική εμπειρία. Αλλά και η La Stampa αμφισβητεί την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Παρόμοιες επιφυλάξεις διατυπώνουν και οι ιταλοί πολίτες στα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών δελτίων. Οι περισσότεροι επικρίνουν το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει εκλεγεί από το λαό. Πράγματι, πρόκειται για την τρίτη κυβέρνηση της χώρας που δεν προέκυψε από κάλπες, αλλά κατόπιν διακομματικών διαβουλεύσεων με την εμπλοκή του προέδρου της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.Ο Ματέο Ράντσι διαδέχθηκε –με άκομψο μάλιστα τρόπο- τον Ενρίκο Λέτα, η κυβέρνηση του οποίου είχε προκύψει κατόπιν πολιτικής συμφωνίας με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αλλά όλα αυτά δεν ενοχλούν τον Ρέντσι που -όπως δηλώνει- επιδιώκει να εξαντλήσει την τετραετία.

Οι Ιταλοί θα προτιμούσαν νέα προσφυγή στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ακόμη και εντός του Δημοκρατικού Κόμματος διατυπώνονται τέτοιες απόψεις. Ο Πίπο Τσιβάτι, βουλευτής από τη Μόντσα φοβάται το ενδεχόμενο «δεξιάς στροφής» του κόμματος και επιρρίπτει στον Ρέντσι ότι έκοψε και έρραψε το πρόγραμμα του κόμματος στα μέτρα της δεξιάς. «Ο μόνος που χαίρεται με αυτή την εξέλιξη και συμφωνεί με τον Ρέντσι είναι ο Μπερλουσκόνι», επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Τσιβάτι και προσθέτει ότι «ο Ρέντσι είναι εδώ που είναι μόνο και μόνο για να καεί».

O Μπερλουσκόνι ποντάρει στη φθορά του Ρέντσι

Σύμφωνα με τον ιταλό βουλευτή, ο Μπερλουσκόνι ποντάρει στη φθορά του Ρέντσι
εντός των επομένων μηνών. Κι αυτό γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια. Παρά την προτίμηση του στις «άμεσες λύσεις», ούτε ο Ρέντσι έχει το μαγικό ραβδί. Και με αυτά τα δεδομένα, το άστρο του θα σβήσει πριν από τις επόμενες εκλογές, εκτιμούν οι επικριτές.
Μολονότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καταδικαστεί και έχει χάσει την έδρα του στη Γερουσία, εξακολουθεί να κινεί τα νήματα. Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός απαιτεί τώρα από τον Ρέντσι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο ίδιος είχε διστάσει να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργείας του.

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν τα μαύρα σενάρια είναι να σημειώσει σύντομα ο 39χρονος κάποιες επιτυχίες στα μεταρρυθμιστικά του σχέδια. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί ευρείες πολιτικές συναινέσεις, οι οποίες δεν είναι δεδομένες στη Ρώμη. Όλα δείχνουν ότι ο Ρέντσι θα στηριχθεί στις ίδιες δυνάμεις που στηρίχθηκε ο Λέτα. Ίσως καταφέρει να έχει κατά περίπτωση την στήριξη της Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Αλλά αυτό δεν καθιστά πιο εύκολη τη διακυβέρνηση της χώρας.

Kirstin Hausen/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024