Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσέβενι υπέγραψε τελικά το νομοσχέδιο το οποίο καθιστά ακόμη πιο σκληρή την ήδη αυστηρή νομοθεσία κατά των ομοφυλοφίλων, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι μία τέτοια απόφαση θα περιπλέξει τις διμερείς σχέσεις. Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη για τους ομοφυλόφιλους. Παράλληλα, ποινικοποιεί και τη μη καταγγελία περιστατικών ομοφυλοφιλίας.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσέβενι υπέγραψε τελικά το νομοσχέδιο το οποίο καθιστά ακόμη πιο σκληρή την ήδη αυστηρή νομοθεσία κατά των ομοφυλοφίλων, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι μία τέτοια απόφαση θα περιπλέξει τις διμερείς σχέσεις.

Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη για τους ομοφυλόφιλους. Παράλληλα, ποινικοποιεί και τη μη καταγγελία περιστατικών ομοφυλοφιλίας.

Ένα μήνα πριν ο πρόεδρος της Ουγκάντας είχε αρνηθεί να εγκρίνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να τηρηθούν οι πρέπουσες διαδικασίες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Μουσέβενι, προχωρώντας στην επικύρωση του νόμου, θέλει να εξασφαλίσει την «ανεξαρτησία της χώρας του από τις δυτικές πιέσεις».

Ο νέος νόμος αναμένεται να ικανοποιήσει τους συντηρητικούς οπαδούς του Μουσέβενι που είναι σφοδροί επικριτές της ομοφυλοφιλίας, αλλά διακινδυνεύει να αποξενώσει τους δυτικούς χρηματοδότες της χώρας.

Η επικύρωση του νόμου έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της κυβέρνησης στο Έντεμπε, κοντά στην πρωτεύουσα Καμπάλα.

Η ισχύουσα –από την εποχή της αποικιοκρατίας– νομοθεσία στην Ουγκάντα προβλέπει ποινές φυλάκισης «για παρά φύση σαρκικές επαφές».

Ο νέος νόμος καθιστά δραματικά αυστηρότερο το υπάρχον πλαίσιο θεσπίζοντας την απαγόρευση της προώθησης της ομοφυλοφιλίας, ποινές για όσους δεν καταγγέλλουν τους ομοφυλόφιλους και επιβάλλοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης για πλήθος πράξεων ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, μεταξύ των οποίων και το άγγιγμα δημοσίως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr