
Αυστηροποιούνται οι ποινές για δωροδοκία με νέο νομοσχέδιο
Το νομοθετικό πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς εκ μέρους κρατικών αξιωματούχων αυστηροποιείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει ποινές κάθειρξης άνω των πέντε ετών και χρηματικές ποινές ύψους έως και 150.000 ευρώ για δωροδοκία, ενώ προβλέπεται επίσης προστασία για μάρτυρες που συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων.
Το νομοθετικό πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς εκ μέρους κρατικών αξιωματούχων αυστηροποιείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει ποινές κάθειρξης άνω των πέντε ετών και χρηματικές ποινές ύψους έως και 150.000 ευρώ για δωροδοκία, ενώ προβλέπεται επίσης προστασία για μάρτυρες που συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων.
Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος» δόθηκε τη Δευτέρα σε διαβούλευση από τον υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου.
Το νομοθετικό πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς αυστηροποιείται και επέρχονται τροποποιήσεις σε πλειάδα διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τη δωροληψία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, μέλη της κυβέρνησης, δημάρχους κ.λ.π.
Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την δωροληψία δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνει το νομοσχέδιο και όσους εργάζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμη, προβλέπεται η προστασία σε όσους μάρτυρες συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων και οι μάρτυρες αυτοί χαρακτηρίζονται ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442