Συμφωνία για πρόωρες εκλογές, κυβέρνηση ενότητας ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς
Πρόωρες προεδρικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες- ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς, μετά τις ολονύχτιες συνομιλίες με την αντιπολίτευση για έξοδο από την κρίση. Εν αναμονή της απάντησης της αντιπολίτευσης. Οι Ευρωπαίοι κάλεσαν σε συνεννόηση, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «λεπτή και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς».
Πρόωρες προεδρικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες- ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς, μετά τις ολονύχτιες συνομιλίες με την αντιπολίτευση για έξοδο από την κρίση.
Οι Ευρωπαίοι κάλεσαν σε συνεννόηση, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «λεπτή και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς». Όπως αναφέρει το Associated Press, η αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις και ακόμη δεν έχει αντιδράσει επισήμως.
Ο ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο συναντώνται με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και με εκπροσώπους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
«Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Όλες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους» έγραψε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.
Ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ μακριά μία συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης και προειδοποιεί ότι δεν είναι απίθανο «να πραγματοποιηθεί το χειρότερο σενάριο». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας προγραμματίζεται να καταρτιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
To μεσημέρι της Παρασκευής, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πρόωρες προεδρικές εκλογές. Ο χρόνος τους δεν διευκρινίζεται -οι προηγούμενες διαρροές στα ΜΜΕ μιλούσαν για κάλπες μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.
Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης επιστροφή στο ουκρανικό Σύνταγμα του 2004, το οποίο προέβλεπε λιγότερο προεδροκεντρικό σύστημα.
«Καλώ επίσης σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης» συνέχισε ο Γιανουκόβιτς, καταλήγοντας πως «επιτελεί το καθήκον του για να σωθούν ζωές πολιτών και στο όνομα της ειρήνευσης στη χώρα».
Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας ακολουθεί τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο, με τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ρώσου απεσταλμένου, μεταξύ Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευσης.
Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις είχαν διακοπεί τα ξημερώματα και οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ (Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) ανέφεραν ότι θα συνεχίζονταν το μεσημέρι. Ωστόσο, η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει πως οι συνομιλίες είχαν καταλήξει σε συμφωνία που θα υπογραφόταν το μεσημέρι -οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, λέγοντας πως υπάρχει σχέδιο συμφωνίας, αλλά όχι τελική συμφωνία.
Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός
Ζωντανή εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας
Live streaming video by Ustream
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Μοντέρο καλημέρισε τον κόσμο του Ολυμπιακού με «κάτι μαγικό» (vid)
- Ο Τραμπ επιφυλάχθηκε για τα F-35 – Αναμένονται κινήσεις μέχρι το Νοέμβριο και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
- Emmy 2026: Μεταθανάτια υποψηφιότητα στον Ρομπ Ράινερ
- Ακροβατικός διάδρομος με ατελείωτα έξοδα για τους αθλητές – Σε ρόλο θεατή η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Καίτη Γαρμπή: Η πρώτη εμφάνιση στη σκηνή μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας της
- Φοιτητική στέγη: Τα ακριβότερα ενοίκια γύρω από τα πανεπιστήμια
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο – Ενισχύθηκε η δύναμη της Πυροσβεστικής και συνδράμει ελικόπτερο – Ήχησε 112
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442