Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή στις αγορές και αξιοπιστία ψάχνει η Αργεντινή

Επιστροφή στις αγορές και αξιοπιστία ψάχνει η Αργεντινή

Και ξαφνικά η κυβέρνηση της Αργεντινής μοιάζει να υλοποιεί όλα όσα κατηγορηματικά απέρριπτε τα τελευταία δέκα χρόνια στα θέματα της οικονομίας: νέος δείκτης για τη μέτρηση του πληθωρισμού, ριζικά μέτρα για να αποφευχθεί η νομισματική σπέκουλα, διαπραγματεύσεις με τη Λέσχη του Παρισιού για το υπόλοιπο χρέος της. Τι συνέβη ξαφνικά; Η χώρα χρειάζεται να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ώστε να επιστρέψουν οι επενδυτές και τα δολάρια.

Και ξαφνικά η κυβέρνηση της Αργεντινής μοιάζει να υλοποιεί όλα όσα κατηγορηματικά απέρριπτε τα τελευταία δέκα χρόνια στο θέμα της οικονομίας.

Πριν από λίγες μόλις μέρες παρουσίασε αυτό που με επιμονή ζητούσε το ΔΝΤ: έναν νέο δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού. Ο νέος δείκτης είναι αξιόπιστος, αυτό τουλάχιστον αναγνωρίζουν ακόμα και εκείνοι που αμφισβητούσαν με σθένος τον προηγούμενο.

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από ένα χρόνο, όταν το ΔΝΤ προειδοποιούσε τη χώρα για τα στατιστικά της, η πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντες, απαντούσε μέσω Twitter εκτοξεύοντας μύδρους κατά του Ταμείου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση της ισπανικής Repsol, η οποία έχασε πριν από δύο χρόνια τον έλεγχο του αργεντινού κολοσσού των πετρελαίων YPF.

O «άκομψος» (στην καλύτερη περίπτωση) τρόπος που η κυβέρνηση πέταξε από τη χώρα τους Ισπανούς είχε εξαγριώσει ακόμα και την ΕΕ, η οποία μελετούσε τρόπους επιβολής κυρώσεων στο Μπουένος Αϊρες.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο νέος υπουργός Οικονομίας Αξελ Κισιλόφ μετέβη στο Παρίσι προκειμένου να επεξεργαστεί μια νέα πρόταση οριστικής διευθέτησης του υπόλοιπου χρέους της χώρας (9,5 δισ. δολάρια) με τη λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού».

Σε αυτή τη «Λέσχη» συναντά κανείς σκληρούς παίκτες (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία, Ιαπωνία) που ζητούν ξεκάθαρα ανταλλάγματα και δεσμεύσεις για να συμφωνήσουν.

Επίσης, στις 22-23 Ιανουαρίου εν μέσω νομισματικής θύελλας στις περισσότερες από τις αναδυόμενες οικονομίες, η κυβέρνηση επέτρεψε την υποτίμηση του πέσο σε σχέση με το δολάριο, την μεγαλύτερη υποτίμηση τα τελευταία 12 χρόνια.

Παράλληλα, ανέβασε τα επιτόκια και έδωσε και πάλι τη δυνατότητα στους πολίτες (υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις) να αγοράζουν δολάρια για αποταμίευση. Και όλα αυτά σε μια χώρα, όπου μέχρι πρόσφατα η αγορά δολαρίων γινόταν υπό αυστηρότατους όρους, ενώ είχε επιβληθεί και πλαφόν στις αγορές μέσω Ίντερνετ.

Οι κινήσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσει η τιμή του δολαρίου στη μαύρη αγορά (dolar blue, όπως αποκαλείται): από τα 13 πέσο έπεσε στα 11,7.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Όπως εξηγεί στην El Pais, ο οικονομολόγος Ντάντε Σίκα, η χώρα πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στις αγορές. Χρειάζεται δολάρια, αλλά κυρίως χρειάζεται αξιοπιστία.

«Οι αγορές ακόμα τηρούν στάση αναμονής. Επειδή έπαψε κάποιος να πίνει μία μέρα δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλέον αλκοολικός. Πρέπει να δούμε πώς θα πάει ο νέος δείκτης τιμών, αν η κυβέρνηση θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, δηλαδή τις επιδοτήσεις. Αυτή θα είναι η πραγματική δοκιμασία, ώστε η χώρα να δείξει ότι θα καταπολεμήσει τον πληθωρισμό» εξηγεί ο ίδιος οικονομολόγος.

Η Αργεντινή είναι η χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Νότιο Αμερική μετά τη Βενεζουέλα. Ο πληθωρισμός υπήρξε διαχρονικά ένα σοβαρότατο πρόβλημα, ικανό να ρίξει ακόμα και προέδρους.

Κάπως έτσι άδοξα (και πρόωρα) τελείωσε η θητεία του ριζοσπάστη Ραούλ Αλφονσίν, το 1989, όταν ο πληθωρισμός είχε φτάσει πλέον σε τριψήφιο νούμερο.

Η ίδια η πρόεδρος, η οποία επέστρεψε στο προσκήνιο μετά από απουσία σχεδόν ενός μήνα, διαβεβαιώνει ότι δεν θα έχει την τύχη κανενός προκατόχου της. «Κάποιοι ήθελαν να με δουν να πετάω στον αέρα» είπε σε τηλεοπτικό της μήνυμα, αναφορά ενδεχομένως στο ελικόπτερο με το οποίο τελείωσε εξίσου άδοξα η θητεία του ριζοσπάστη Φερνάντο ντε λα Ρούα το 2001.

Σημείο-«κλειδί» για την Αργεντινή, προκειμένου να θωρακίσει το νόμισμά της, είναι τα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία έχουν πέσει στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια: από 52,6 δισ. δολάρια, σήμερα μετά βίας φτάνουν τα 28 δισ. δολάρια.

Ακόμα και οι κινήσεις φορολογικής αμνηστίας που κατά καιρούς ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ελάχιστα χρήματα επέστρεψαν στη χώρα, αφού για μια ακόμα φορά έλειπε ο παράγοντας αξιοπιστία.

Το επόμενο τεστ για την κυβέρνηση είναι η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Εκεί θα φανούν οι προθέσεις της και κατά πόσο, αυτή η ξαφνική στροφή θα συνεχιστεί.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024