Κύμα φυγής από την Ιάβα λόγω νέας ηφαιστειακής έκρηξης
Περίπου 200.000 κάτοικοι της Ιάβας στην Ινδονησία εγκατέλειψαν εσπευσμένα τα σπίτια τους μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ, που βρίσκεται κοντά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του νησιού. Το ηφαίστειο εξερράγη μιάμιση ώρα αφού οι τοπικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο κόκκινο, καλύπτοντας κάτω από την τέφρα χωριά και πόλεις σε μεγάλη ακτίνα.
Περίπου 200.000 κάτοικοι της Ιάβας στην Ινδονησία εγκατέλειψαν εσπευσμένα τα σπίτια τους μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ, που βρίσκεται κοντά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του νησιού. Το ηφαίστειο εξερράγη μιάμιση ώρα αφού οι τοπικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο κόκκινο, καλύπτοντας κάτω από την τέφρα χωριά σε μεγάλη ακτίνα.
Η έκρηξη ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) και γρήγορα απομάκρυνε τους κατοίκους των 36 χωριών σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από το ηφαίστειο.
«Βγαίνει λάβα ενώ εκτοξεύεται τέφρα» ανέφερε Μουχάμαντ Εντράστο, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης ηφαιστειακής δραστηριότητας της Ινδονησίας, εκφράζοντας επίσης τις ανησυχίες των αρχών για την ασφάλεια των κατοίκων που φεύγουν από την περιοχή ενώ η έκρηξη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τέφρα που «συμπυκνώνεται» σε πέτρες που πέφτουν στο έδαφος έχει επίσης προκαλέσει ζημιές στις στέγες ορισμένων κατοικιών, ενώ ενέτεινε τον πανικό των κατοίκων που προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Τρία αεροδρόμια στην ευρύτερη περιοχή έκλεισαν ενώ στρώμα τέφρας ακόμη και τεσσάρων εκατοστών κάλυψε σε λίγη ώρα τις κοντινότερες περιοχές στο ηφαίστειο.
Το Κελούντ, ύψους 1.731 μέτρων, είναι ένα από τα πλέον ενεργά 130 ηφαίστεια της Ινδονησίας και η θέση του πάνω στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε σεισμική δραστηριότητα και δραστηριότητα άλλων ηφαιστείων.
Το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ στη βόρεια Σουμάτρα είχε «ξυπνήσει» πρόσφατα, με τη δραστηριότητά του να συνεχίζεται με διακυμάνσεις για τους τελευταίους τέσσεις μήνες. Το ξύπνημα του Σιναμπούνγκ έχει στοιχίσει τη ζωή σε 16 άτομα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κόντρα Ανδρουλάκη – Φλωρίδη στη Βουλή: «Με τους διαλόγους της Θεσμών δεν απειλείται η ασφάλεια Μητσοτάκη και του παρακράτους της ΝΔ»
- Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα – Η Gen Z γιουχάρει την επέλαση της ΑΙ
- Μαρόκο: Στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο ο Ελ Κααμπί
- Νέα τροπή στον θάνατο του ιδρυτή της Mango: Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία ο γιος του
- Ο Μάρτιν Σορτ μετά τον θάνατο της κόρης του – Η δύναμη αναζήτησης της χαράς μέσα στην τραγωδία
- Γωγώ Μαστροκώστα: Η κουμπάρα της εύχεται «να κάνει ένα θαύμα ο Θεός γιατί της αξίζει»


