Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η διακοπή του καπνίσματος κάνει καλό και στην ψυχική υγεία

Η διακοπή του καπνίσματος κάνει καλό και στην ψυχική υγεία

Η διακοπή του τσιγάρου δεν ωφελεί μόνο τη σωματική αλλά βελτιώνει και την ψυχική υγεία, μάλιστα το ίδιο ή και περισσότερο από τα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal και το Psychological Medicine, αντίστοιχα.

Η διακοπή του τσιγάρου δεν ωφελεί μόνο τη σωματική αλλά βελτιώνει και την ψυχική υγεία, μάλιστα το ίδιο ή και περισσότερο από τα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal και το Psychological Medicine, αντίστοιχα.

Οι δύο μελέτες καταρρίπτουν τον μύθο ότι, το κάπνισμα επιδρά χαλαρωτικά στον οργανισμό του καπνιστή. Αντιθέτως, οι καπνιστές, είτε έχουν προϋπάρχοντα διαγνωσμένα ψυχικά προβλήματα, είτε όχι, σε βάθος χρόνου αποκτούν καλύτερη διάθεση μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές των βρετανικών Πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Μπέρμινγκχαμ και του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Τζέμα Τέιλορ, επαναξιολόγησαν 26 ήδη δημοσιευμένες μελέτες επί του θέματος, που αφορούσαν καπνιστές, κατά μέσο όρο 44 ετών, οι οποίοι κάπνιζαν περίπου ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν αρχικά την ψυχική υγεία των καπνιστών πριν σταματήσουν να καπνίζουν και, στη συνέχεια, ξανά μετά τη διακοπή του. Η αξιολόγηση αφορούσε το επίπεδο του άγχους, της κατάθλιψης, της θετικής στάσης απέναντι στη ζωή και της γενικότερης ποιότητας ζωής.

Η έρευνα έδειξε ότι, η διακοπή του καπνίσματος σαφώς μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, βελτιώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία και την ποιότητα ζωής. Σε γενικές γραμμές, όσοι σταμάτησαν να καπνίζουν, έτειναν να βλέπουν πια τον κόσμο με πιο θετικό τρόπο.

Η βελτίωση αφορούσε και όσους καπνιστές ήδη είχαν κάποια ψυχική διαταραχή, οι οποίοι, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, συχνά εμφάνιζαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, αυτή η διαπίστωση σημαίνει πως οι επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας δεν πρέπει να διστάζουν να συστήσουν τη διακοπή του καπνίσματος, φοβούμενοι επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς.

Όπως αναφέρεται στο British Medical Journal, εντύπωση προκαλεί η παρατήρηση ότι η βελτίωση, όσον αφορά τουλάχιστον την ψυχική διάθεση και τις αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να είναι ίση ή και ανώτερη από αυτή που επιφέρει η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Πατρίτσια Καβάζος-Ρεγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, η οποία δημοσιεύτηκε στο Psychological Medicine, επιβεβαιώνει πως οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές μπορούν να σταματήσουν να καπνίζουν, και να παρουσιάσουν βελτίωση της συμπτωματολογίας τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κακώς οι θεραπευτές συνήθως παραγνωρίζουν αν καπνίζει ο ασθενής και προτιμούν να δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους, της εξάρτησης από εθιστικές ουσίες κ.λπ.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 4.800 καπνιστές και διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς εμφάνιζαν ψυχικά προβλήματα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να συνεχίζουν να έχουν τα ίδια προβλήματα τρία χρόνια αφότου είχαν διακόψει το κάπνισμα. Αλλά και όσοι ποτέ δεν είχαν εκδηλώσει ψυχικά προβλήματα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να τα εμφανίσουν τρία χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος (ακόμα και αν δεν το σταματούσαν τελείως, αλλά απλώς μείωναν στο μισό τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024