Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία με την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και τον Ματέο Ρέντσι να εμφανίζεται όλο και πιο κοντά στην πρωθυπουργία. Το σενάριο της αντικατάστασης Λέτα από τον Ματέο Ρέντσι με την ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς πρόωρες εκλογές ενισχύεται, και όλα θα κριθούν σε 48 ώρες…

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) προσέρχεται την Πέμπτη σε συνεδρίαση καθοριστική για το μέλλον του Ενρίκο Λέτα στην πρωθυπουργία, καθώς βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα είτε να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Λέτα, είτε να ανοίξουν στον Ματέο Ρέντσι το δρόμο προς το Παλάτσο Κίτζι.

Στους κόλπους των Δημοκρατικών εντείνονται οι πιέσεις στους συνεργάτες του Λέτα για «ένα βήμα πίσω», όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Όλα είναι ανοιχτά» λένε από πλευράς τους οι συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ενρίκο Λέτα αφότου εξασφάλισε πανηγυρικά τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το κλίμα ήλθε να δυναμιτίσει η προτροπή προς τον Λέτα να παραιτηθεί διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κεντρώας Επιλογής Πολιτών (SC), του κόμματος που ίδρυσε ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι και αποτελεί σήμερα τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αμφισβήτησαν κατά πόσο η προτροπή του εκπροσώπου Αντρέα Ρομάνο στον πρωθυπουργό Λέτα να παραιτηθεί είναι η επίσημη θέση του κόμματος, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa είναι διχασμένο.

«Ο Λέτα είναι ένας άνδρας με μεγάλη πείρα και ευαισθησία. Είμαι βέβαιος ότι κατανοεί και ο ίδιος την ανάγκη να γυρίσουμε πραγματικά σελίδα, ξεκινώντας μια νέα φάση της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας, με μια νέα κυβέρνηση και με διαφορετικό πρωθυπουργό» δήλωσε ο Αντρέα Ρομάνο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «εύχεται ο Λέτα να επιδείξει την ευαισθησία που τον διέκρινε σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία. Να συμβάλει στο να αρχίσει μια νέα φάση, θέτοντας στην διάθεση του προέδρου και το πρωθυπουργικό του αξίωμά του».

Από πλευράς της, η Νέα Κεντροδεξιά, ο μεγαλύτερος εταίρος, ρίχνει το μπαλάκι στους Δημοκρατικούς. Ο ηγέτης της Αντζελίνο Αλφάνο δηλώνει ότι «έχει εκφράσει στον Ενρίκο Λέτα την πρόθεσή του να προχωρήσουν με μία κυβέρνηση πιο δυνατή», ουσιαστικά λέγοντας ότι θα τον στηρίξει, όμως καλεί το Δημοκρατικό Κόμμα να ξεκαθαρίσει και αυτό άμεσα τις προθέσεις του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη το μεσημέρι στο Κυρηνάλιο Μέγαρο όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο, με κύριο θέμα την ανανέωση της κυβερνητικής συμμαχίας και τον ορισμό των κύριων προγραμματικών στόχων της μέχρι το τέλος του 2014.

«Τις επόμενες ώρες θα παρουσιάσω την πρότασή μου για υπογραφή νέας συμφωνίας από τους επικεφαλής των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι ένα πειστικό σχέδιο και είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα με τα οποία συνεργάζομαι πρόκειται να συναινέσουν», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά την συνάντηση.

Όμως, οι εξελίξεις που ακολούθησαν οδήγησαν τον Ενρίκο Λέτα πίσω στο Κυρηνάλιο για νέα κατεπείγουσα συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ