Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται η Κεφαλονιά

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται η Κεφαλονιά

Μία ακόμα δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της σεισμόπληκτης και επισήμως Κεφαλονιάς, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Μάχη με το χρόνο δίνει ο κρατικός μηχανισμός για τη σίτιση και στέγαση χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους. Σε ισχύ το σχέδιο «Δευκαλίων» του υπουργείου Αμυνας μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Σαρωτικοί επανέλεγχοι σε όλα τα κτίρια.

Μία ακόμα δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της σεισμόπληκτης και επισήμως Κεφαλονιάς, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Μάχη με το χρόνο δίνει ο κρατικός μηχανισμός για τη σίτιση και στέγαση χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους.

Οι μηχανικοί και τα ειδικά συνεργεία ξεκινούν επανελέγχους από μηδενική βάση σε σπίτια, σχολεία και όλα τα δημόσια κτίρια.

Το ΤΕΕ αποφάσισε την αποστολή νέας ομάδας καθηγητών και ειδικών μηχανικών στην Κεφαλονιά -πέραν όσων ήδη εργάζονται στο νησί από τις 27 Ιανουαρίου.

Το κλιμάκιο των μηχανικών του ΤΕΕ θα αναλάβει τον κεντρικό ρόλο επιστημονικής ευθύνης για τον έλεγχο των κτιρίων και των άλλων υποδομών του νησιού, από μηδενική βάση, θέτοντας κατά προτεραιότητα σε απόλυτη προστασία τόσο την ασφάλεια των ανθρώπων, όσο και την έγκαιρη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν προκληθεί από τον Εγκέλαδο, σε συνεργασία με τις κρατικές και τοπικές αρχές.

Η Κεφαλονιά θα κηρυχθεί εντός της ημέρας σεισμόπληκτη περιοχή. Τη σχετική απόφαση θα ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι, τόσο στο Αργοστόλι όσο και στο Ληξούρι, το οποίο έχει υποστεί μεγαλύτερες ζημιές.

Οι περισσότεροι διανυκτέρευσαν σε γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, αυτοκίνητα και φορτηγά, ενώ δεν λείπουν και τα παράπονα για έλλειψη χώρων υγιεινής.

Όπως ανακοίνωσε ο γγ Δημόσιων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, το υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο να στείλει όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό.

Για αυτό και η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ισχύ το σχέδιο «Δευκαλίων» του υπουργείου Αμυνας, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δευκαλίων, μεταγωγικό C-130 έφτασε στην Κεφαλονιά τα ξημερώματα με 200 σκηνές και 1.000 υπνόσακους. Το πρωί ο Στρατός ξεκίνησε να στήνει σκηνές στο γήπεδο του Ληξουρίου.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του Mega, είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θα στήσει μηχανισμό για την παροχή τροφής σε τουλάχιστον 500 άτομα την ημέρα.

Στην Κεφαλονιά βρίσκονται ήδη στρατιωτικοί γιατροί, αλεξιπτωτιστές, μηχανικοί, υπουργοί και επικεφαλής διαφόρων υπηρεσιών.

Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος.

Την Τρίτη αναμένεται στο νησί και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Εκτός από τον κ. Χρυσοχοΐδη θα μεταβεί και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.


Βίντεο του νέου σεισμού των 5,7 βαθμών

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024