Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά

Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά

Τους 250 έχουν φτάσει οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά μετά την ισχυρή δόνηση των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή. Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 δονήσεις ισχυρότερες των 4 βαθμών και περισσότερες από 130 με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών. Επίσης, τουλάχιστον 250 σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, ενώ οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται. Στο νησί μεταβαίνει ο υπουργός Παιδείας.

Τους 250 έχουν φτάσει οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά μετά την ισχυρή δόνηση των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή. Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 δονήσεις ισχυρότερες των 4 βαθμών και περισσότερες από 130 με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών.

Την ίδια στιγμή, ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται ενώ, όπως αναφέρει το Έθνος, από τα 500 σπίτια που υπέστησαν ζημιές και έχουν ελεγχθεί, τα μισά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο περίπου 5% του συνόλου των κατασκευών στο νησί.

Στην Κεφαλονιά θα μεταβεί την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ώστε να ελέγξει και ο ίδιος την κατάσταση που βρίσκονται οι σχολικές εγκαταστάσεις.

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία των δικτύων, υπάλληλοι του Δήμου συνεχίζουν να απομακρύνουν βράχους από τους δρόμους ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ εξετάζεται η μεταφορά των σεισμοπλήκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες που παρέμεναν κλειστές λόγω εποχής.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε το νησί να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. «Οι κάτοικοι, ιδιαίτερα αυτοί του Ληξουρίου και των γύρω χωριών, ταλαιπωρήθηκαν αρκετά αλλά ο κρατικός μηχανισμός από την αρχή ήταν δίπλα τους» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στα κτίρια και τις κατοικίες του νησιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι «η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται. Πλέον ελέγχονται τα σπίτια. Κάποια σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, ήδη έχουν έρθει στο νησί ειδικές λυόμενες αίθουσες για να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα. Τις εγκαταστάσεις θα επιβλέψει, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, που θα φτάσει αύριο το πρωί στο νησί».

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, είπε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με δική του παρέμβαση, έδωσε εντολή να σταλθούν στο νησί όσοι γιατροί χρειαστούν προκειμένου να στελεχώσουν στο ακέραιο τα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς και να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις».

«Οι σεισμόπληκτοι» συνέχισε «σιγά σιγά αποζημιώνονται με χρήματα από την πρόνοια μέσω του δήμου Κεφαλονίας, έπειτα από αίτηση που έχουν συμπληρώσει και τον έλεγχο που έχει γίνει, με το ποσό των 580 ευρώ. Από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση, έδωσε χέρι βοηθείας στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με αναστολή πληρωμών υποχρεώσεων σε δημόσια ταμεία. Θα είμαστε δίπλα τους όσο χρειαστεί».

Ενεργοποιήθηκε ρήγμα

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο Έθνος ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εκδηλώνονται σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Aσσου Κεφαλονιάς από ρήγμα που ενεργοποιήθηκε μετά τον σεισμό της Κυριακής.

Την εκτίμηση ότι η επιστημονική κοινότητα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει πού θα γίνουν σεισμοί στα επόμενα 10 χρόνια έκανε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

Αναφερόμενος στον σεισμό της Κεφαλονιάς επεσήμανε πως με τη δόνηση των 5,8 βαθμών εκλύθηκε ικανοποιητικό ποσό ενέργειας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αφού το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 7 βαθμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024