Την απόφαση να αγνοήσει το μέτρο του πλαφόν στα μηνιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων και ιατρικών πράξεων, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, παρέχοντας μάλιστα νομική προστασία στα μέλη του, σε περίπτωση που τους επιβληθούν κυρώσεις.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας σκέφτεται ήδη την αναθεώρηση του μέτρου σύμφωνα με δηλώσεις της γενικής γραμματέας Δημοσίας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, την Δευτέρα, η οποία παραδέχθηκε ότι «ο οριζόντιος χαρακτήρας του μέτρου έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, κυρίως σε γιατρούς νοσοκομείων», τα οποία ήδη συζητήθηκαν στο υπουργείο Υγείας.

Ο ΠΙΣ έχει ζητήσει την απόσυρση του μέτρου που καθορίζει τα όρια συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014 στο 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του 2013, και μέχρι την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης ενημερώνει «όλους τους Συλλόγους και ιατρούς της χώρας να αδιαφορήσουν για το αστυνομικό μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης – διαγνωστικών εξετάσεων και να συνεχίσουν την άσκηση του λειτουργήματός τους. Κάθε ιατρός που ευσυνείδητα ασκεί το έργο του θα προστατευθεί από οποιαδήποτε κύρωση τυχόν επιβληθεί», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr