Το προφίλ των νεοαστέγων που κοιμούνται στο υπνωτήριο της Θεσσαλονίκης
Άστεγος μόνο λίγους μήνες, νεαρής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής είναι το προφίλ των περισσότερων ατόμων που έχουν βρει καταφύγιο τις νύχτες στο υπνωτήριο αστέγων που λειτουργεί από τις 23 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. «Μιλάμε κυρίως για νεοάστεγους, οι οποίοι νοίκιαζαν κάποιο σπίτι και είχαν οικογένεια, αλλά όταν έχασαν τη δουλειά τους άρχισαν να κοιμούνται στο δρόμο» εξηγεί η υπεύθυνη της δομής, Ελένη Παπαστεργίου.
Άστεγος μόνο λίγους μήνες, νεαρής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής είναι το προφίλ των περισσότερων ατόμων που έχουν βρει καταφύγιο τις νύχτες στο υπνωτήριο αστέγων που λειτουργεί από τις 23 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Μιλάμε κυρίως για νεοάστεγους, οι οποίοι νοίκιαζαν κάποιο σπίτι και είχαν οικογένεια, αλλά όταν έχασαν τη δουλειά τους, άρχισαν να κοιμούνται στο δρόμο» εξηγεί στο ΑΠΕ η κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη της δομής, Ελένη Παπαστεργίου.
Αναφέρει, μάλιστα, ένα ενδεικτικό παράδειγμα ανθρώπου με τέσσερα ανήλικα παιδιά, ο οποίος, όταν έχασε τη δουλειά του επειδή δεν μπορούσε να αντέξει την ψυχολογική πίεση στο σπίτι του, αποφάσισε να φύγει για να μην τους επιβαρύνει. «Κοιμόταν στο δρόμο εδώ και καιρό, όταν ήρθε στο υπνωτήριο, όπου τον βοηθήσαμε να ξαναβρεί δουλειά και τελικά επέστρεψε στην οικογένειά του» λέει η κ. Παπαστεργίου.
Ο κοιτώνας των ανδρών με 44 κρεβάτια είναι γεμάτος κάθε βράδυ, ενώ, αντίθετα, ο γυναικείος είναι σχεδόν άδειος αφού φιλοξενούνται μόλις τέσσερις γυναίκες. «Πιο δύσκολα οι γυναίκες θα μείνουν στο δρόμο, έχουν πιο προστατευμένο περιβάλλον και, παράλληλα, υπάρχουν ξενώνες για όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα κακοποίησης» διευκρινίζει η κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι σε μερικούς μήνες, που θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών.
Το υπνωτήριο βρίσκεται επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, σε χώρο 750 τ.μ. τής Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, η οποία τον παραχώρησε, για μία δεκαετία, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
«Ο χώρος ανοίγει στις 7 το απόγευμα για την υποδοχή των αστέγων, στους οποίους παρέχεται βραδινό και κλείνει μετά το πρωινό τους, στις 9 το πρωί. Προσπαθούμε πάντα να στηρίξουμε κάθε άστεγο που έρχεται, προς κάθε κατεύθυνση και το μόνο που ζητάμε απ’ αυτούς είναι να μην είναι “παραδομένοι” και “βολεμένοι”, να δείχνουν διάθεση, δηλαδή, να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους» καταλήγει η κ. Παπαστεργίου.
Το υπνωτήριο λειτουργεί σε συνεργασία με την κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις» και παρέχει, επίσης, στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κίνα: Ζωολογικός κήπος κλείδωσε τα ζώα για να αποτρέψει τη διαφυγή τους εξαιτίας τυφώνα – «Είναι εξωφρενικό»
- Σισμανόγλειο: Ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση στον 76χρονο
- Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλούν για «πολιτική αφύπνιση» – Για τις επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Μοχάμεντ Τάρεκ (pic)
- Τροχαίο με μοτοσικλέτα στον Περιφεριακό Θεσσαλονίκης: Τραυματίστηκε σοβαρά ανήλικη συνεπιβάτης
- Πρώτη επιτυχής δοκιμή επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου από την Κίνα
- Δήμαρχος Κηφισιάς: Ο Βόρειος Τομέας δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη Λ. Κηφισίας και τον Κηφισό»
- Λεύκη: Από το στίγμα στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442