Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σρι Λάνκα, ο παράδεισος του Ινδικού!

Σρι Λάνκα, ο παράδεισος του Ινδικού!

Σε αντίθεση με άλλους εξωτικούς προορισμούς, τη Σρι Λάνκα δεν ψάχνεις στο χάρτη για να τη βρεις. Με έκταση 66.000 τ.χλμ, η Σρι Λάνκα είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ινδικού Ωκεανού, με πληθυσμό που πλέον αγγίζει τα 21 εκατομμύρια. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήρθαν κατά πάσαν πιθανότητα από την Ινδία και ονόμασαν […]

Σε αντίθεση με άλλους εξωτικούς προορισμούς, τη Σρι Λάνκα δεν ψάχνεις στο χάρτη για να τη βρεις. Με έκταση 66.000 τ.χλμ, η Σρι Λάνκα είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ινδικού Ωκεανού, με πληθυσμό που πλέον αγγίζει τα 21 εκατομμύρια.

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήρθαν κατά πάσαν πιθανότητα από την Ινδία και ονόμασαν το νησί Λάνκα, ενώ ο μύθος λέει πως στην κορυφή του δεύτερου ψηλότερου βουνού της χώρας βρίσκεται το αποτύπωμα του Αδάμ.

Φυσικά, οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι δεν ήταν οι μόνοι που συνειδητοποίησαν τη στρατηγική θέση του νησιού, αλλά και τον πλούτο του. Έτσι, από το νησί πέρασαν οι Πορτογάλοι, που του έδωσαν το όνομα Ceilao, οι Ολλανδοί, που το ονόμασαν Ceylan, και φυσικά οι Βρετανοί, που μετέτρεψαν το όνομά του σε Ceylon (Κεϋλάνη στην ελληνική του εκδοχή). Όταν όλοι οι προαναφερθέντες έφυγαν από το νησί, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποτινάξει πλήρως το ζυγό της αποικιοκρατίας, κι έτσι το 1972 αποφασίστηκε η χρήση του αρχαίου ονόματος Λάνκα, αλλά αυτήν τη φορά με τη λέξη Σρι μπροστά του, που σημαίνει λαμπρός.

Το σκηνικό
Μπορεί η πρώτη εικόνα από τη Σρι Λάνκα να είναι αυτή του διεθνούς αεροδρομίου του Κολόμπο, αλλά η πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη Κόττε. Ωστόσο, το Κολόμπο είναι η πολυπληθέστερη και οικονομικά ισχυρότερη πόλη της χώρας. Εδώ το σκηνικό δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της ιστορίας του νησιού: έντονη παρουσία της αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής, κάποια εντυπωσιακά κτίρια, λιτά σπίτια και χρώματα, αρώματα Ασίας.
Έξω από την πόλη το τοπίο γίνεται τροπικό, αλλά όχι μονότονο. Η μαγεία της Σρι Λάνκα ξεκινά από τις πανέμορφες παραλίες του Ινδικού Ωκεανού, συνεχίζεται στις τροπικές ζούγκλες και τις ψηλές οροσειρές, αλλά και στα highlands, που, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, άρεσαν πολύ στους Βρετανούς. Κατά την παραμονή σας στο νησί μπορείτε να περάσετε ατελείωτες ώρες δίπλα στο κύμα, να κολυμπήσετε στους καταρράκτες ή να πάτε για σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο της Yala. Εδώ βρίσκεται ένα μόνο δείγμα της τεράστιας πανίδας που μπορείτε να βρείτε στο νησί.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα, αν και κάνουν τα πάντα για τον τουρισμό, δε δέχονται σε καμία περίπτωση να αποβεί η τουριστική ανάπτυξη εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας τους. Η προσπάθειά τους έχει επιβραβευτεί και από την UNESCO με οκτώ Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από ερείπια αρχαίων πόλεων έως απίστευτα διατηρημένους ναούς.

Πολιτισμός
Η κουλτούρα των κατοίκων της Σρι Λάνκα, εξίσου ενδιαφέρουσα με την πορεία του νησιού στο διάβα των αιώνων, είναι στενά συνυφασμένη με τη θρησκεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό (το 70% περίπου) είναι Σινχαλέζοι με καταγωγή από τη Βόρεια Ινδία και βουδιστές, ενώ οι υπόλοιποι είναι Ταμίλ από τη Νότια Ινδία και ινδουιστές. Γενικά, η θρησκεία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη ζωή του νησιού, κι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του σε έναν τόπο γεμάτο αγάλματα και ναούς αφιερωμένους στο Βούδα.

Περίεργος είναι και ο τρόπος με τον οποίον οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα αντιμετωπίζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής. Περπατώντας, για παράδειγμα, στους δρόμους του Κολόμπο, θα δείτε νέους με σαρίκι, αλλά και νέους με τζιν και t-shirt. Μπορεί να δείτε σε ένα εστιατόριο ντόπιους να τρώνε με μαχαιροπίρουνα κι άλλους με τα χέρια.Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλες γωνιές του κόσμου είναι το ζεστό, αυθεντικό χαμόγελο, που εισπράττει κάθε λεπτό από τους ντόπιους. Οι τελευταίοι έχουν συλλάβει το νόημα του τουρισμού: ο τουρίστας που αφήνει τα χρήματά του είναι βασιλιάς, και γι’ αυτό φροντίζουν να περνά σαν βασιλιάς. Και κάτι ακόμα: οι ντόπιοι πάντα είναι πρόθυμοι να σας αποκαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού, που δε θα τους βρείτε σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό. Εμπιστευτείτε τους!

Φαγητό
Με μια πρώτη δοκιμή το φαγητό στη Σρι Λάνκα θυμίζει το φαγητό που μπορεί να γευτεί κανείς σε ένα ταξίδι στην Ινδία, αλλά μια προσεκτικότερη ματιά αποκαλύπτει πως αυτό έχει το δικό του, μοναδικό χαρακτήρα. Καυτερές γεύσεις στην πλειονότητά τους, που δύσκολα θα σας απογοητεύσουν. Αυτό που αξίζει σίγουρα είναι μια εκδρομή σε κάποιο από τα χωράφια όπου καλλιεργούνται όλα τα μπαχαρικά πριν καταλήξουν στο πιάτο σας!

Βρείτε υπέροχες ταξιδιωτικές προτάσεις για τη Σρι Λάνκα και όλους τους άλλους ονειρεμένους εξωτικούς προορισμούς στο travelplan.gr

*O CEO, κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, και η ομάδα του travelplan.gr σάς εύχονται καλά ταξίδια!

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024