Βελτίωση της λειτουργικότητας της μνήμης για έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της προκαλεί η καφεΐνη, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience.

Το νέο αυτό στοιχείο προστίθεται στη μακρά λίστα των ευεργετικών επιδράσεων της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό, ανεξαρτήτως αν προέρχεται από τον καφέ, το τσάι ή άλλες πηγές.

Πάντως, είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει μια μακροχρόνια επίδραση της καφεΐνης στη μνήμη, αφού μέχρι σήμερα λίγες μελέτες είχαν εστιάσει στο συγκεκριμένο πεδίο και είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει μικρή ή καμιά επίδραση στη μνήμη σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χοπκινς, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Γιάσα, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών που δεν κατανάλωναν συχνά προϊόντα με καφεΐνη, να πάρουν είτε ανενεργό χάπι, είτε δισκίο που περιείχε 200 mg καφεΐνης, αφού προηγουμένως είχαν δει μια σειρά από εικόνες.

Την επόμενη ημέρα οι εθελοντές έπρεπε να ανακαλέσουν στην μνήμη τους τις εικόνες που είχαν δει. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης είχαν εκείνοι που καταναλώσει καφεΐνη.

Όταν οι ειδικοί επανέλαβαν το πείραμα αλλά με άλλες δόσεις καφεΐνης, 100 ή 300 mg, παρατήρησαν ότι δεν προέκυψε ανάλογη βελτίωση στις επιδόσεις των εθελοντών. Αυτό σημαίνει ότι η δοσολογία των 200 mg είναι η κατάλληλη για να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ η δόση των 300 mg προκάλεσε συμπτώματα υπερδιέγερσης στον οργανισμό των εθελοντών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η παρούσα μελέτη κρίνεται ως επιστημονικά αξιόλογη, διότι εν αντιθέσει με άλλες, οι εθελοντές πήραν καφεΐνη αφού είχαν προσπαθήσει να απομνημονεύσουν το οπτικό υλικό. Στις παλαιότερες μελέτες, η καφεΐνη είχε χορηγηθεί εκ των προτέρων με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιστήμονες να πουν με σαφήνεια αν η τυχόν παρατηρούμενη βελτίωση οφείλεται στην καφεΐνη ή σε άλλους παράγοντες.

Ο Δρ Γιάσα, που βρίσκεται πλέον στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προτίθεται να μελετήσει συγκεκριμένους βιολογικούς μηχανισμούς δια μέσου των οποίων η καφεΐνη έχει θετική επίδραση στη μνήμη.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι η καφεΐνη σχετίζεται με τη μακροζωία και μπορεί να έχει προστατευτική δράση στη νόσο Αλτσχάιμερ», σημειώνει.

Ωστόσο, ο Δρ Γιον Σάιμονς από το Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, εμφανίζεται επιφυλακτικός απέναντι στα νέα ευρήματα και με δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian τονίζει ότι χρειάζονται μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, που να επιβεβαιώνουν το νέο εύρημα.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, το 90% των ανθρώπων, παγκοσμίως, καταναλώνει καφεΐνη σχεδόν σε καθημερινή βάση. Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 200 mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή ποσότητα ίση με αυτή που χορηγήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης και αναλογεί σε δύο φλιτζάνια καφέ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr