Θεοχάρης: «Φαραωνικό σχέδιο» η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΥΠΟΙΚ
Δεν είναι στις προθέσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζει στο in.gr ο γενικός γραμματέας Χ.Θεοχάρης.
Δεν είναι στις προθέσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζει στο in.gr ο γενικός γραμματέας Χ.Θεοχάρης.
Ερωτηθείς για τη σύμβαση ύψους 1 εκατ. ευρώ που συνομολόγησε το υπουργείο Οικονομικών με την ένωση εταιρειών «ALTEC INTEGRATION AE – QUALITY & RELIABILITY ΑΕ – OTS ΑΕ» για την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών προς το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος σε βάθος 18μηνου για την αξιοποίηση των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδίδονται στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου.
Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε πως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών του λιανεμπορίου με την ΓΓΠΣ είναι ένα «φαραωνικό» σχέδιο που έχει απορριφτεί από την τρόικα. Για το θέμα της σύμβασης με την ένωση εταιρειών «ALTEC INTEGRATION AE – QUALITY & RELIABILITY ΑΕ – OTS ΑΕ» ξεκαθάρισε πως η παράμετρος των αποδείξεων είναι ένα από τα πολλά θέματα διαλειτουργικότητας που καλείται να υλοποιήσει ο ανάδοχος και ότι οι προδιαγραφές του έργου καταρτίσθηκαν προ διετίας όταν οι στοχεύσεις ήταν διαφορετικές.
Σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές του έργου, το πληροφοριακό σύστημα θα έδινε τη δυνατότητα τόσο στους φορολογούμενους όσο και στους εκδότες των αποδείξεων λιανικής να μπορούν να παρακολουθούν τις καταγεγραμμένες αποδείξεις στις μερίδες τους.
Ο κ. Θεοχάρης αναγνώρισε πως στην Πορτογαλία έχει προχωρήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αποσαφήνισε πως αυτό δεν εξετάζεται στην Ελλάδα τουλάχιστον στην λιανική. Η Πορτογαλία ήδη από το 2008 έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που με τη χρήση ειδικής κάρτας το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει αυτόματα σε κάθε συναλλαγή τον αναλογούντα ΦΠΑ, ενώ αυτομάτως καταγράφεται στο μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών και η απόδειξη αγοράς του πολίτη.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φανταστικός ο Τζόουνς, αλλά η Παρτίζαν έχασε από την Βαλένθια (86-73)
- Η Ζαλγκίρις έκανε τη Χάποελ να δει… αστεράκια στο Ισραήλ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 31.12.2025]
- Βορίζια: Τι έδειξε η πραγματογνωμοσύνη στο αυτοκίνητο του Φανούρη Καργάκη
- Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση εναντίον της κατοικίας του ρώσου προέδρου
- Η Ανδόρα περιμένει τον Ντάριλ Μέικον
