Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις 20 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία Ιράν - Δύσης

Στις 20 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία Ιράν – Δύσης

Η μεταβατική συμφωνία της Γενεύης για τον περιορισμό των πλέον αμφιλεγόμενων πτυχών του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έναντι μερικής χαλάρωσης των διεθνών κυρώσεων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 20ή Ιανουαρίου, βάσει ανακοίνωσης των εμπλεκόμενων μερών με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Χαιρετίζει ο Ομπάμα την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν έχει ψευδαισθήσεις» για τη δυσκολία επίτευξης οριστικής λύσης δεδομένου ότι η πραγματική διαπραγμάτευση για το ιρανικό ζήτημα τώρα αρχίζει.

Η μεταβατική συμφωνία της Γενεύης για τον περιορισμό των πλέον αμφιλεγόμενων πτυχών του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έναντι μερικής χαλάρωσης των διεθνών κυρώσεων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 20ή Ιανουαρίου, βάσει ανακοίνωσης των εμπλεκόμενων μερών με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Χαιρετίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ως «σημαντικό βήμα προόδου», τονίζοντας όμως παράλληλα πως «δεν έχει ψευδαισθήσεις» για τη δυσκολία επίτευξης οριστικής λύσης δεδομένου ότι η πραγματική διαπραγμάτευση για το ιρανικό ζήτημα τώρα αρχίζει.

Η ημερομηνία κατά την οποία τίθεται επισήμως σε ισχύ η μεταβατική συμφωνία ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία εκπροσωπεί την Ομάδα των Έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία και Γερμανία) στις διπλωματικές επαφές με το Ιράν για το ζήτημα του ιρανικού προγράμματος.

Η κ. Άστον αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η Ομάδα των Έξι θα ζητήσει από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλάβει την απαραίτητη εποπτεία που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα και τις διαδικασίες επαλήθευσης

Αντίστοιχη ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εκδόθηκε ταυτόχρονα από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Βάσει της συμφωνίας της 24ης Νοεμβρίου 2013, το Ιράν δεσμεύεται να μειώσει τις πιο αμφιλεγόμενες πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την άμβλυνση μέρους των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα «χαιρετίζει αυτό το σημαντικό βήμα προόδου» και ο ίδιος θα συμβάλει στο «να επικεντρωθούμε στο κρίσιμο έργο με στόχο να καταλήξουμε σε μια οριστική διευθέτηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες μας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε «μέτρια χαλάρωση» των κυρώσεων εφόσον το Ιράν συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας, και ο ίδιος θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα για περαιτέρω κυρώσεις έλθει στο Κογκρέσο ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για μια τελική συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Διεμήνυσε, όμως, ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις κυρώσεις εάν η Ισλαμική Δημοκρατία δεν σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024