Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» στην κατάργηση της τρόικας λέει από την Αθήνα ο Στάινμαγερ

«Όχι» στην κατάργηση της τρόικας λέει από την Αθήνα ο Στάινμαγερ

Στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί και δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα κριτικής η δημοκρατική νομιμότητά της, δεδομένου ότι οι αποφάσεις βάσει των εκτιμήσεών της λαμβάνονται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους υπουργούς ή αντίστοιχα εθνικά Κοινοβούλια, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί και δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα κριτικής η δημοκρατική νομιμότητά της, δεδομένου ότι οι αποφάσεις βάσει των εκτιμήσεών της λαμβάνονται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους υπουργούς ή αντίστοιχα εθνικά Κοινοβούλια, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ως προς τον μέλλον της τρόικας και τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά τον ενδεχόμενο έλεγχό της, ο κ. Στάινμαγερ δήλωσε «σαφέστατα» πως διατηρεί και σήμερα ως υπουργός την προσωπική του άποψη ότι «στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί».

«Και, ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς αυτό παντού, είμαι της άποψης ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα δεν είναι απόφαση άξια κριτικής» επισήμανε ο Σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Πιστεύω λοιπόν ότι θα έπρεπε, παρά την κριτική που ασκείται από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών μελών αναφορικά με τη νομιμοποίηση της τρόικας, θα πρέπει να πούμε ότι η τρόικα είναι, δίχως άλλο, ένα πολύ σημαντικό όργανο» υπογράμμισε.

«Φυσικά, υπάρχουν αποφάσεις και αξιολογήσεις αντίστοιχες της τρόικας, που είναι εξίσου σημαντικές, όπως αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλων θεσμών ευρωπαϊκού επιπέδου. Ωστόσο, η τρόικα αναλαμβάνει την ευθύνη για αξιολογήσεις, για εκτιμήσεις, δηλαδή για την πρόοδο που έχει γίνει από το κράτος μέλος αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική πολιτική» συνέχισε.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από ευρωπαϊκούς θεσμούς, από υπουργούς Οικονομικών, από εθνικά Κοινοβούλια κτλ. και δεν υπάρχει θέμα, δεν τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης αυτών των θεσμών» σημείωσε ο κ. Στάινμαγερ.

«Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να στηρίξουμε την κριτική μας στη δημοκρατική νομιμότητα της τρόικας και να δαπανήσουμε χρόνο επ’ αυτού, γιατί οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες αποφάσεις, στη βάση των εκτιμήσεων της τρόικας, λαμβάνονται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους υπουργούς ή αντίστοιχα εθνικά Κοινοβούλια» κατέληξε.

Από πλευράς του ο Ευ.Βενιζέλος δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της τρόικας πως σέβεται τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούνται στην τρόικα, αλλά επίσης «σέβεται» και τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «που θέλει να έχει γνώση και άποψη για όσα συμβαίνουν στην ΕΕ».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο»

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βενιζέλο, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ υπογράμμισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι η Ελλάδα «με τις μεταρρυθμίσεις βρίσκεται σε καλό δρόμο», ενώ το πλεόνασμα καθιστά «βιώσιμη και μακροχρόνια την εξυγίανση».

Ο Γερμανός αξιωματούχος επισήμανε ιδιαιτέρως ότι «οι θυσίες των Ελλήνων και η υλοποίηση αυτής της απαραίτητης πολιτικής φέρουν καρπούς», ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί παρά να συμβουλεύσει τους Έλληνες «να μην μιλούν συνεχώς για νέα πακέτα διάσωσης, κάτι τέτοιο δεν υπονομεύει μόνο τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τη σταθερότητα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις, υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι «θεμελιώδης στόχος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και τόνισε πως οι καλές εξελίξεις του πλεονάσματος θα επισημοποιηθούν όταν γίνει η επιβεβαίωση, από την Eurostat, των στοιχείων του 2013.

Παραπέμποντας εξάλλου στις δηλώσεις του Γερμανού ομολόγου του για την ανάγκη ενίσχυσης των αναπτυξιακών προσπαθειών της ελληνικής οικονομίας με γερμανική συνδρομή, ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε ότι το χρέος δεν θα διευθετηθεί μόνο με την επιτυχή προσέγγιση του δημοσιονομικού στόχου αλλά με την παράλληλη τήρηση ενός σταθερού ρυθμού πραγματικής ανάπτυξης, «και η βοήθεια των γερμανικών φορέων επ΄αυτού θα είναι καθοριστική, δεδομένου ότι ήδη ο διεθνής ιδιωτικός τομέας δείχνει ενδιαφέρον για τη χώρα μας» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με την ελληνική προεδρία, ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν στη λήξη της Προεδρίας είχαν συντρέξει δύο προϋποθέσεις: 1) αν οι ευρωεκλογές (που θα έχουν μεσολαβήσει) «επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή ιδέα και την αφήγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και 2) αν ο «μεγάλος εθνικός στόχος» της οριστικής στροφής προς την έξοδο από την κρίση «με την πολύτιμη στήριξη των εταίρων -χωρίς την οποία θα είχαμε οδηγηθεί σε ασύντακτη χρεοκοπία»- φθάσει «στο τέλος του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024