Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο καιρός ανέβαλε την επιστροφή του Μόρσι στο δικαστήριο

Ο καιρός ανέβαλε την επιστροφή του Μόρσι στο δικαστήριο

Για την 1η Φεβρουάριου αναβλήθηκε, σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, η επιστροφή του Μοχάμεντ Μόρσι ενώπιον του δικαστηρίου, επειδή η ομίχλη δεν επέτρεψε τη μεταφορά του με ελικόπτερο στο κτίριο. Η προγραμματισμένη ακρόαση της υπόθεσης του ανατραπέντα αιγύπτιου προέδρου είχε θέσει σε υψηλό συναγερμό τις δυνάμεις ασφαλείας λόγω του τεταμένου κλίματος: Ενώ πλησιάζει το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, εντείνονται οι εκτιμήσεις πως ο στρατηγός αλ Σίσι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Για την 1η Φεβρουάριου αναβλήθηκε, σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, η επιστροφή του Μοχάμεντ Μόρσι ενώπιον του δικαστηρίου, επειδή η ομίχλη δεν επέτρεψε τη μεταφορά του με ελικόπτερο στο κτίριο.

Ο Μόρσι θα έφτανε με ελικόπτερο στο δικαστήριο το πρωί της Τετάρτης, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες εμπόδισαν την άφιξή του, σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο.

Εκτός από τη κατηγορία για ευθύνη του θανάτου διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ανατραπείς πρόεδρος βαρύνεται επίσης και με την κατηγορία συνεργασίας ξένων ομάδων σε βάρος των συμφερόντων της Αιγύπτου (τη Χαμάς και οργανώσεις του Ιράν κατά την απόδρασή του από τη φυλακή το 2011).

Στην προηγούμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο, κατά την έναρξη της δίκης σε βάρος του, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της διαδικασίας και δήλωσε ο «νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου».

Παράλληλα, και ενώ η Αίγυπτος ετοιμάζεται για δημοψήφισμα επί των συνταγματικών τροποποιήσεων, εντείνονται οι εκτιμήσεις πως ο στρατηγός αλ Σίσι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο στρατηγός Αλ Σίσι ήταν πίσω από την ανατροπή του Μόρσι τον Ιούλιο και, παρά την τοποθέτηση πολιτικών σε προεδρία και πρωθυπουργία κατά τη διάρκεια της «μεταβατικής» περιόδου, κρατά ουσιαστικά τα ηνία στη χώρα.

Σε περίπτωση που όντως διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές -που, όπως φαίνεται τελικά, θα προηγηθούν των βουλευτικών εκλογών- θεωρείται φαβορί.

Την ημέρα που το Κάιρο στρέφει ξανά την προσοχή του στη δίκη του Μόρσι και άλλων 14 ισλαμιστών πολιτικών, οι αιματηρές συγκρούσεις υποστηρικτών του με αντιτιθέμενους και τις δυνάμεις ασφαλείας είναι ακόμη νωπές -την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον έντεκα άτομα σκοτώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου.

Την Τρίτη, νέα επεισόδια καταγράφηκαν στην Γκίζα μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι από τη μία πλευρά και των δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη, με δακρυγόνα και πετροπόλεμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024