Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα

Παρά το συννεφιασμένο σκηνικό του καιρού, ο εορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και κορύφωση τον καθιερωμένο Αγιασμό των υδάτων σε όλα τα μέρη της χώρας, από τον Πειραιά μέχρι το μικρότερο παραθαλάσσιο χωριό. Στην Τέλενδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μία 60χρονη έπεσε με τα ρούχα στην θάλασσα, στη διάρκεια του Αγιασμού των Υδάτων στο Μαντράκι της Ρόδου για να διαμαρτυρηθεί για την κρίση...

Παρά το συννεφιασμένο σκηνικό του καιρού, ο εορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και κορύφωση τον καθιερωμένο Αγιασμό των υδάτων σε όλα τα μέρη της χώρας, από τον Πειραιά μέχρι το μικρότερο παραθαλάσσιο χωριό.

Ο Αγιασμός των Υδάτων στον Πειραιά

Στον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού έγινε μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Πριν την έναρξη της τελετής, το συντονιστικό εργαζομένων στο δημόσιο και πρώην εργαζόμενοι στα λιπάσματα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών.

Μετά το ρίξιμο του σταυρού στον Πειραιά, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, που παραβρέθηκε στην τελετή, ανέφερε: «Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα κάνουμε αυτά που χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση, ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν ξανά το δικαίωμα στην εργασία και την ελπίδα».

Ο δήμαρχος Πειραιά Β.Μιχαλολιάκος ανέφερε: «Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, από τον Πειραιά, το 2014 και το Άγιο Πνεύμα να μας βοηθήσει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ενότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να σηματοδοτήσουμε την εξέλιξη τη θετική, το 2014 να απαλλαγεί η πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός από το απεχθές μνημόνιο και να έχουμε λιγότερη ανεργία και μεγαλύτερη ελπίδα».

Στον Πειραιά βρέθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, που δήλωσε: «Αυτή η χρονιά εύχομαι να είναι και η χρονιά της λύτρωσης της πατρίδος μας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό. Θα κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα και στις δημοτικές εκλογές, όπως εδώ στον Πειραιά, αλλά και στις μεγάλες πόλεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέστη, μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην τελετή Αγιασμού των υδάτων στην Τέλενδο.

Ο κ. Παπούλιας έφθασε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο, από το αεροδρόμιο της Κω, όπου τον υποδέχθηκαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Ο Αγιασμός έγινε από τον μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Παΐσιο. Μετά την τελετή ο κ. Παπούλιας συνομίλησε με κατοίκους του νησιού για τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια, μετέβη με ελικόπτερο στο νησί Ψέριμος, το οποίο είχε δοκιμαστεί αρκετά από την κακοκαιρία του περασμένου Νοέμβρη, οπότε είχαν σημειωθεί αρκετές ζημιές κυρίως στα έργα υποδομής.

Στο νησί πρόκειται να μείνει αρκετή ώρα και θα έχει συναντήσεις με κατοίκους και εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Αργά το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να πάει στην Κάλυμνο όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του, από τον δήμο Καλύμνου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρέστη στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων, στην Καλαμάτα.

Στον ιερό ναό της Αναλήψεως, επί της παραλιακής λεωφόρου Ναυαρίνου, τελέστηκε η δοξολογία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Στο λιμάνι πραγματοποιήθηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, όπου αρκετοί νέοι, αλλά και γυναίκες, έπεσαν για να πιάσουν το σταυρό από τα παγωμένα νερά του μεσσηνιακού κόλπου.

«Εύχομαι να λάμπει πάντα, μέσα σε όλους μας ,το φως της Πίστης και στο Χριστό και στις αξίες μας και στις αρχές μας. Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή μέρα που μας δίνει ξεχωριστή δύναμη. Να είστε όλοι καλά» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με την ολοκλήρωση της τελετής, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αρχικά πήγε στο εργοτάξιο του Μορέα κι ενημερώθηκε για την κατασκευή της γέφυρας στο Νέδοντα και την ολοκλήρωση του περιμετρικού της Καλαμάτας, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το μέγαρο Χορού -που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι κι αυτή την περίοδο στελέχη της Εθνικής τράπεζας συντάσσουν μελέτη βιωσιμότητας του μεγάρου, όπου θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια και άλλες μεγάλες διοργανώσεις.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η κατασκευή τέτοιων έργων μειώνει την ανεργία και δίνει ελπίδα στον κόσμο.

«Καινούριες γέφυρες και καινούριοι δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι ξεκίνησαν πια σε ολόκληρη την Ελλάδα δίνουν μια απτή αίσθηση αισιοδοξίας και αποτελέσματος. Όχι μόνο γιατί οι μεγάλοι δρόμοι ενώνουν τον κόσμο και μεταφέρουν πολύ πιο γρήγορα, ανθρώπους και εμπορεύματα, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και αυτό είναι για εμάς η εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Από μια κρίση η οποία δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, την ανεργία. Η κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων μειώνει την ανεργία, δίνει ελπίδα στον κόσμο. Αυτή είναι η υποχρέωση μας και αυτό κάνουμε κάθε μέρα» πρόσθεσε.

Στην Αθήνα, ο Αγιασμός των υδάτων έγινε στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι-στην ευρύτερη περιοχή ίσχυσε απαγόρευση στάσης και στάθμευσης από το πρωί και η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε την ώρα της τελετής.

Στην τελετή παρέστησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και οι βουλευτές Ανδρέας Ψυχάρης και Βασίλης Κικίλιας.

«Ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων βρίσκει την Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι μεγάλων αλλαγών» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή στη Δεξαμενή. «Φέτος η χώρα μπορεί να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε.

«Η σημερινή μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σηματοδοτεί την ελπίδα και την αισιοδοξία. Ελπίδα και αισιοδοξία που σήμερα χρειάζεται ο Ελληνικός λαός. Περάσαμε δύσκολα χρόνια αλλά πλέον ελπίζουμε βάσιμα ότι πολλά άλλαξαν. Το 2014 επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και επιστρέφουμε στις αγορές, μπαίνουμε δηλαδή στην μετά μνημόνιο εποχή» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Αγιασμός έγινε στην παραλιακή ζώνη, στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

Την τελετή κατάδυσης του τίμιου σταυρού στα κόκκινα -λόγω ερυθράς παλίρροιας- νερά του Θερμαϊκού κόλπου, πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Άνθιμος, ενώ συνολικά βούτηξαν 23 άτομα, μεταξύ αυτών δύο ανήλικοι.

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Αυτή την περίοδο ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δοκιμάζεται. Αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη είναι περισσότερο φως, αλήθεια και φώτιση, με πρωταρχικό στόχο βέβαια την όσο γίνεται πιο γρήγορα μετουσίωση αυτών των θυσιών του ελληνικού λαού σε απτά αποτελέσματα, για να καλυτερεύσει η ζωή τους» ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Διαμαντόπουλου, να ντυθεί «παπα-σούρας» σε καρναβάλι στην Καστοριά, ο ίδιος τόνισε: «Όσοι έχουμε λόγο στα δημόσια κοινά, θα πρέπει να αξιολογούμαστε πάρα πολύ αυστηρά. Και όλοι πρέπει να αξιολογούμαστε».

Για την προτροπή του προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να διαγράψει τον βουλευτή Καστοριάς, Βασίλη Διαμαντόπουλο, ρωτήθηκε μετά το πέρας της τελετής καθαγιασμού των υδάτων, στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης Άνθιμος. «Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» απάντησε στον Βασίλη Διαμαντόπουλο ο κ. Άνθιμος και έκανε λόγο για «απαίσια βλάσφημη κατάσταση, ζήτημα ηθικό».

«Δεν είναι δυνατόν να γελοιοποιούμε τα μυστήρια της εκκλησίας. Να κάνει μετάνοια και μπορεί να συγχωρηθεί. Το κόμμα του ας κάνει ότι θέλει» είπε ο μητροπολίτης Άνθιμος.

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε, μαζί με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ.Κωσταράκο, στο Καστελόριζο.

Οι δύο υπουργοί παρέστησαν στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του νησιού και τους υποδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Ελευθερία Φτακλάκη.

Μετά την τελετή, οι δύο υπουργοί είχαν συνομιλίες με κατοίκους του νησιού για τοπικά θέματα και προβλήματα και μοίρασαν δώρα στα παιδιά του σχολείου.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το στρατόπεδο της τοπικής Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ). Θα μεταβούν και στα στρατιωτικά φυλάκια των νήσων Στρογγύλης και Ρω, ενώ θα καταθέσουν στεφάνι προς τιμή της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη.

Στα Χανιά, ο Αγιασμός έγινε με καλό καιρό. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που παρέστη στην τελετή, ανέφερε:«Ο θεός να φωτίζει τα μυαλά όλων μας και προπάντων αυτών που έχουν τις τύχες του ελληνικού λαού, για το καλύτερο. Εύχομαι για τον τόπο μας όπως σήμερα είχαμε ήρεμα νερά έτσι ήρεμα να είναι τα νερά της Ελλάδος όλο το 2014».

Στην Κύπρο, η κεντρική τελετή έγινε στο Ζύγι, κοντά στη Λεμεσό, παρουσία του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του πρέσβη της Ελλάδα Βασίλη Παπαϊωάννου και άλλων επισήμων.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Καρπασίας τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στην κοινότητα Αγίας Τριάδας. Ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε στη θάλασσα δίπλα στο αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Θέρισου στη Γιαλούσα.

Εξηντάχρονη έπεσε στη θάλασσα στη Ρόδο

Απροσδόκητη διαμαρτυρία σημειώθηκε στη Ρόδο. Μία εξηντάχρονη που βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων στην τελετή του Αγιασμού στο Μαντράκι έπεσε στη θάλασσα με τα ρούχα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η 60χρονη προέβη σε αυτήν την πράξη για να εκφράσει τη διαμαρτυρία για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια και η οικογένειά της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024