Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 161,04 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες το Νοέμβριο

Στα 161,04 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες το Νοέμβριο

Αυξήθηκαν το Νοέμβριο οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες συνεχούς υποχώρησης, με τις εισροές ωστόσο, να μην προέρχονται από τα νοικοκυριά. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν πως οι καταθέσεις ανήλθαν στα 161,04 δισ. ευρώ, έναντι 160,38 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, με το σύνολο σχεδόν της αύξησης να προέρχεται από την κατηγορία των «λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Αυξήθηκαν το Νοέμβριο οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες συνεχούς υποχώρησης, με τις εισροές ωστόσο, να μην προέρχονται από τα νοικοκυριά.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν πως οι καταθέσεις ανήλθαν στα 161,04 δισ. ευρώ το Νοέμβριο έναντι 160,38 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, οπότε είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2013. Σημειώσαν δηλαδή αύξηση κατά 660 εκατ. ευρώ περίπου.

Το σύνολο σχεδόν της αύξησης προέρχεται από την κατηγορία των «λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Στα νοικοκυριά οι καταθέσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν στα 134,874 δισ. ευρώ, ενώ στην κατηγορία μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σημειώθηκε μικρή πτώση.

Την αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), βάσει των οποίων οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,5%.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε καταθέσεις σε όλα τα νομίσματα, δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα και διαφέρουν από τα αντίστοιχα στοιχεία που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως η αύξηση του αποθέματος των καταθέσεων είναι παροδική και ότι το Δεκέμβριο θα καταγραφεί νέα πτώση, καθώς τα φορολογικά βάρη στο τέλος του έτους είναι αυξημένα.

Σημειώνεται πως οι συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν οδηγήσει πολλούς φορολογουμένους σε αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, κάτι που έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητό μετά τον Αύγουστο.

Η μείωση του αποθέματος των καταθέσεων των τραπεζών ουσιαστικά φρενάρει την πιστωτική επέκταση, καθώς οι τράπεζες χορηγούν όλο και λιγότερο δάνεια όσο περιορίζεται η καταθετική τους βάση, ώστε να μην διογκώνεται το έλλειμμα ρευστότητάς τους (διαφορά μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων).

Οι τράπεζες έχασαν 90 δισ. ευρώ περίπου ή το ένα τρίτο της καταθετικής βάσης τους από τα τέλη του 2009, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα. Περίπου 17 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αλλά οι εισροές ανακόπηκαν μετά την οικονομική κρίση στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο. Άλλα 13 δισ. ευρώ περίπου βρίσκονται ακόμη «σε στρώματα» εντός της χώρας και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εάν ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024