Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Απολογία-ποταμός του Π.Ευσταθίου, ονόματα ζήτησαν οι ανακριτές

Πιέσεις να δώσει ονόματα «από πάνω μέχρι κάτω» για τις μίζες των εξοπλιστικών ασκήθηκαν από τους ανακριτές κατά τη 12ωρη απολογία του κατηγορούμενου Π.Ευσταθίου. Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκισή του ή μη και η απόφαση θα ληφθεί την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα απολογείται και ο επιχειρηματίας Δ.Παπαχρήστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τοποθετηθούν και άλλοι ανακριτές, λόγω του μεγέθους που έχει λάβει η υπόθεση.

Διαφωνούν εισαγγελέας και ανακριτής στην προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος επί σχεδόν ένα δωδεκάωρο, από τις 9.00 το πρωί της Πέμπτης, απολογούνταν ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλου.

Ο εισαγγελέας κ. Σπηλιόπουλος πρότεινε τη μη προφυλάκιση του επιχειρηματία, ενώ αντίθετα να προφυλακιστεί πρότεινε ο ανακριτής κ. Μαλλής. Η απόφαση τελικά για το θέμα θα εκδοθεί την Παρασκευή, από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα κληθεί να άρει τη διαφωνία των δικαστικών λειτουργών.

Η γνώμη του ανακριτή για προφυλάκιση του κατηγορούμενου προκάλεσε ένταση ανάμεσα στον δικαστικό λειτουργό και στο συνήγορο του κ. Ευσταθίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο οποίος τόνιζε την ηλικία του εντολέα του.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακριτής και συνήγορος είχαν τον ακόλουθο έντονο διάλογο μεταξύ τους:

Δ: Άμα πεθάνει ο άνθρωπος απόψε θα έχετε τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής σας.
Μ: Μη με απειλείτε
Δ: Δεν σας απειλώ
Δ: Να σέβεστε τη Δικαιοσύνη
Μ: Εγώ τη σέβομαι περισσότερο από εσάς
Δ: Μόνο κακία έχετε
Μ: Να τα γράψετε στην προσφυγή σας
Δ: 83 ετών και τον θεωρείτε ύποπτο φυγής; Τέσσερις μήνες γιατί δεν έφυγε;
Μ: Αφήστε κύριε, δεν θα κάνετε εσείς ανάκριση.

Ο κ. Δημητρακόπουλος ζήτησε να σπεύσει ασθενοφόρο στα δικαστήρια να παραλάβει τον κατηγορούμενο, καθώς ο κ. Ευσταθίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και κάθισε στον καναπέ έξω από το γραφείο του ανακριτή.

Από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ο κ. Ευσταθίου διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Αμέσως μετά την αποχώρηση του ασθενοφόρου με τον εντολέα του, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε:

«Υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ανακριτής ήταν της άποψης ότι πρέπει να κρατηθεί. Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι είναι 83 χρόνων, με καρκίνο και πρόβλημα στον εγκέφαλο. Ελπίζω η Δικαιοσύνη να δει το θέμα με ψυχραιμία και να επικρατήσει η φράση του Αριστοτέλη ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύνεση ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο».

Ζήτησαν ονόματα «από πάνω μέχρι κάτω»

Σύμφωνα με Το Βήμα, εντονότατες πιέσεις ασκήθηκαν στον κατηγορούμενο να δώσει ονόματα «από πάνω μέχρι κάτω» για τις μίζες των εξοπλιστικών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος έχει αναφέρει ονόματα στρατιωτικών αλλά οι δικαστικές αρχές απαιτούν και ονόματα αξιωματούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο Π.Ευσταθίου ανέφερε δέκα ονόματα στρατιωτικών, ανάμεσά τους έναν πρώην αρχηγό ΓΕΝ και έναν άλλον ΓΕΣ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εκ των οποίων ο ένας είναι εκλιπών. Το γεγονός αυτό όμως όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί τις δικαστικές αρχές που ψάχνουν τις διαδρομές της μίζας.

Συγχρόνως ανέφερε ότι έδωσε χρήματα σε πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ, προκειμένου να τα δώσει στον τότε αντιπρόεδρο της εταιρείας, ο οποίος έχει ήδη κατονομαστεί από τον Αντώνη Κάντα. Πρόκειται για κουμπάρο του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος, όπως είπε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, τον πλήρωσε 700.000 ευρώ για την προμήθεια των Mirage 2000-5.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε επίμονες ερωτήσεις για την εμπλοκών των Γιάννου Παπαντωνίου και Μιχαήλ Τραυλού. Απολογούμενος ο Π.Ευσταθίου ανέφερε ότι κατέθεσε ποσό για μίζα σε εταιρεία η οποία πιθανολογείται ότι ανήκει στον θεωρούμενο άλλοτε «δεξί χέρι» του Α.Τσοχατζόπουλου και κρατούμενο πλέον Γιάννη Σμπώκο.

Ο Π.Ευσταθίου, ο οποίος εμφανιζόταν αποφασισμένος να μιλήσει και να δώσει νέα στοιχεία, ήδη έχει δώσει τη συγκατάθεσή του να ανοίξουν και να ελεγχθούν οι λογαριασμοί του.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του κρατούμενου πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, ο 83χρονος αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων Atlas (και πρώην Rheinmetall) δωροδόκησε με 1,5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα τον Α.Κάντα.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Μ.Δημητρακόπουλο, ο 83χρονος επιχειρηματίας«θέλει να συνεργαστεί με τις αρχές, να μιλήσει με λογαριασμούς και ονόματα, τα οποία έχουν εμπλακεί στη διακίνηση «μαύρου χρήματος»».

Την Παρασκευή απολογείται και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος είχε συλληφθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και αναμένεται να προβεί σε αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τοποθετηθούν και άλλοι ανακριτές στην Εισαγγελία Διαφθοράς λόγω του μεγέθους που έχει λάβει η υπόθεση των εξοπλιστικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024