Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ιταλία: Πρόσθετη επιβάρυνση 1.400 ευρώ θα φέρει το 2014 σε κάθε νοικοκυριό

Στα 1.394 ευρώ για κάθε ιταλικό νοικοκυριό υπολογίζεται το ύψος των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα φέρει το 2014, λόγω φορολογικών και άλλων βαρών, σύμφωνα με έρευνα των ενώσεων καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori. Την ίδια στιγμή, το ινστιτούτο στατιστικής της χώρας, δημοσιοποιεί σειρά αρνητικών στοιχείων, με το 12,7% των νοικοκυριών και το 15,8% των ιταλών πολιτών να βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ένδειας, σημειώνοντας ρεκόρ 15ετίας, και την σταθερή μόνιμη απασχόληση να αποτελεί απειλούμενο είδος.

Στα 1.394 ευρώ για κάθε ιταλικό νοικοκυριό υπολογίζεται το ύψος των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα φέρει το 2014, λόγω φορολογικών και άλλων βαρών, σύμφωνα με έρευνα των ενώσεων καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori.

Την ίδια στιγμή, το ινστιτούτο στατιστικής της χώρας, δημοσιοποιεί σειρά αρνητικών στοιχείων, με το 12,7% των νοικοκυριών και το 15,8% των ιταλών πολιτών να βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ένδειας, σημειώνοντας ρεκόρ 15ετίας, και την σταθερή μόνιμη απασχόληση νααποτελεί απειλούμενο είδος.

«Οι οικογένειες στην Ιταλία συνεχίζουν να πλήττονται, παρά το ότι η κατανάλωση σημειώνει και πάλι νέα ουσιαστική κάμψη», τόνισαν οι δύο ενώσεις καταναλωτών.

Οι αυξήσεις των δαπανών των νοικοκυριών, που αναμένονται το 2104, οφείλονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην υψηλή φορολογική πίεση σε βάρος των πολιτών, καθώς και στην αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που πλέον από τον περασμένο Ιούλιο βρίσκεται στο 22% και προφανώς θα επηρεάσει ευρύ φάσμα τιμών αγαθών και υπηρεσιών το νέο έτος.

Παράλληλα, στις κύριες αιτίες της πρόσθετης επιβάρυνσης, οι ενώσεις αυτές αναφέρουν ακόμη το υψηλό κόστος των τραπεζικών χορηγήσεων, των διαφόρων μορφών ασφάλισης, η ελλιπής ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας, αλλά και το υπερβολικά υψηλό κόστος μέρους των δημοσίων υπηρεσιών.

Τη μόνη θετική νότα στην έρευνα των δυο ιταλικών ενώσεων καταναλωτών δίνει η πιθανή μείωση του κόστους των λογαριασμών ηλεκτροδότησης, καθώς και του φυσικού αερίου, χάρη σε μια νέα μέθοδο μέτρησης της κατανάλωσης.

Το 15,8% των Ιταλών σε κατάσταση ένδειας

Την ίδια στιγμή σειρά αρνητικών στοιχείων για την ιταλική οικονομία δίνει στην δημοσιότητα το ινστιτούτο στατιστικής της χώρας (Istat).

Σύμφωνα με επεξεργασία και ανάλυση στοιχείων για το 2012, το 12,7% των νοικοκυριών και το 15,8% των ιταλών πολιτών βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ένδειας.

Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ δεκαπενταετίας, από το έτος δηλαδή κατά το οποίο άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία (1997).

Παράλληλα το 46,3% των ιταλών συνταξιούχων έχει απολαβές που δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ το μήνα, ενώ η σύνταξη για ποσοστό 38,6% είναι ανώτερη των 1000, αλλά χαμηλότερη από 2000 ευρώ.

Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές των ιταλών εργαζομένων είναι 1.304 ευρώ. Οι αλλοδαποί που εργάζονται στην Ιταλία λαμβάνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Istat, 968 ευρώ το μήνα κατά μέσον όρο.

Όσον αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, το 2003 είχε αποφασίσει να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο το 73% των μαθητών που μόλις ολοκλήρωνε τον κύκλο σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εννέα χρόνια αργότερα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 58,2%.

Η άλλοτε παραδοσιακή μόνιμη εργασία σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί ανεκπλήρωτο όνειρο, αν όχι …απειλούμενο είδος: το 2012 οι νέοι με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου μειώθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024