Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη οι ομοφυλόφιλοι στην Ουγκάντα

Αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη οι ομοφυλόφιλοι στην Ουγκάντα

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας υιοθέτησε την Παρασκευή νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη για τους ομοφυλόφιλους. Παράλληλα, ο νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας ποινικοποιεί τη μη καταγγελία περιστατικών ομοφυλοφιλίας. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως, με τον Μπαράκ Ομπάμα να το χαρακτηρίζει «απεχθές».

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας υιοθέτησε την Παρασκευή νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη για τους ομοφυλόφιλους.

Παράλληλα, ο νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας ποινικοποιεί τη μη καταγγελία περιστατικών ομοφυλοφιλίας.

Οι τελευταίοι θα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ποινής φυλάκισης, σε περίπτωση που δεν αναφέρουν ομοφυλόφιλους στην αστυνομία.

Η ομοφυλοφιλία είναι ήδη παράνομη στην Ουγκάντα, όμως ο νέος νόμος εισάγει πιο αυστηρές ποινές για τους ομοφυλόφιλους.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως, με τον Μπαράκ Ομπάμα να το χαρακτηρίζει «απεχθές».

Ο πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι δεν ήταν αρκετοί βουλευτές παρόντες για την ψήφισή του.

Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση κατανοεί ότι θα υπάρξει διεθνής κατακραυγή για το νομοσχέδιο και ότι κάποιες χώρες προτίθενται να σταματήσουν τη βοήθεια προς τη χώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Αμάμα Μπαμπάζι να προσπαθήσει να ακυρώσει το νομοσχέδιο επικαλούμενος έλλειψη απαρτίας, ενώ για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να το υπογράψει και ο πρόεδρος της χώρας, Γιοουέρι Μουσέβενι.

Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε τη θανατική ποινή για όποιον συλλαμβανόταν για δεύτερη φορά να επιδίδεται σε ομοφυλοφιλικές πράξεις, αλλά και για όσους ανθρώπους έχουν σχέση με ανήλικους ή έναν φορέα του ιού HIV.

«Είναι μια νίκη για την Ουγκάντα. Είμαι χαρούμενος που το Κοινοβούλιο ψήφισε κατά αυτού του κακού, ακόμη κι αν το νομοσχέδιο επικρίνεται σφοδρά από τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Μπαχάτι, ο βουλευτής που κατέθεσε το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Επειδή είμαστε ένα κράτος που φοβάται τον θεό, αποδίδουμε μια ολιστική αξία στη ζωή. Εξαιτίας αυτών των αξιών οι βουλευτές υιοθέτησαν το νομοσχέδιο, όποια κι αν είναι η γνώμη του έξω κόσμου» πρόσθεσε ο Μπαχάτι.

«Πέρασα επισήμως στην παρανομία», σχολίασε ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής Φρανκ Μουγκίσα μετά την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο, που εισήχθη πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Ουγκάντα το 2009, είχε μπει στο ράφι μετά τις έντονες επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας.

Την κατάσταση για τους ομοφυλόφιλους στην Ουγκάντα έχει καταγραφεί και στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Λέγε με Κούτσου» που αναφέρεται και στην δολοφονία του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Ντέιβιντ Κάτο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024