Στην Μόσχα ο Γιανουκόβιτς, στους δρόμους του Κιέβου οι διαδηλωτές
Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ η Αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου. Η συνάντηση με τον Πούτιν θεωρείται κρίσιμη, αφού από τα ανταλλάγματα που ενδεχομένως να εξασφαλίσει ο Γιανουκόβιτς θα εξαρτηθεί προς ποια μεριά θα στραφεί η χώρα του: Βρυξέλλες ή Μόσχα;
Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ η Αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου.
Η συνάντηση με τον Πούτιν θεωρείται κρίσιμη, αφού από τα ανταλλάγματα που ενδεχομένως να εξασφαλίσει ο Γιανουκόβιτς θα εξαρτηθεί προς ποια μεριά θα στραφεί η χώρα του: Βρυξέλλες ή Μόσχα;
Η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και χρειάζεται χρήματα (για να αποπληρώσει παλαιότερα δάνεια), αλλά και εκπτώσεις στην προμήθεια φυσικού αερίου από την
Gazprom.
«Αν υπογράψει Τελωνειακή Ένωση ή οτιδήποτε με τον Πούτιν, τότε είναι προτιμότερο για τον πρόεδρο να μείνει στη Μόσχα» ξεκαθαρίζει ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιατσένιουκ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μικόλα Αζάροφ, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ο πρόεδρος δεν θα υπογράψει καμία άμεση συμφωνία με τον Πούτιν και ότι η ευρωπαϊκή προοπτική (η Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ) παραμένει ανοικτή.
Το ίδιο φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο Γιανούκοβιτς στον αμερικανό γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, αλλά και στην εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, βαρώνη Αστον.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το Κίεβο βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Μόσχα για δάνει 15 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 500 εκατ. δολάρια θα μπουν άμεσα στη χώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας έχει επιβεβαίωσει ότι γίνονται συνομιλίες για την χορήγηση δανείου στην Ουκρανία, ωστόσο, για το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης το θέμα είναι «περίπλοκο και πιο ευρύ», παραπέμποντας ουσιαστικά στα όσα θα ειπωθούν στη συνάντηση Πούτιν-Γιανούκοβιτς.
Από το περαμένο καλοκαίρι η Μόσχα πιέζει με διάφορους τρόπους την Ουκρανία να μην υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ, πιέσεις που φτάνουν μέχρι και σε απειλές σε θέματα εμπορίου, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη της ζώνης ελεύθερου εμπορίου, όλων των πρώην δημοκρατιών της ΕΣΣΔ.
Η απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη Συμφωνία με την ΕΕ προκάλεσε τις ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, οι οποίες συνεχίζονται παρά το τσουχτερό κρύο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: 12 νεκροί από μεγάλη δασική φωτιά – Βρέθηκαν καμένοι στα αυτοκίνητά τους
- Βάγια Νέστορα: Σε εξέλιξη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής – Τρεις συλλήψεις
- Κάποιοι ξεχνάνε τι ήταν το ΠΑΣΟΚ και γιατί μπόρεσε να αλλάξει τη χώρα
- Αϊζέα Κάνααν σχολίασε τον Παναθηναϊκό
- Πώς η Ευρώπη κατάφερε να κάνει τα περισσότερα ύδατα κολύμβησης της «εξαιρετικά»
- Το καλοκαίρι ξεκινά από το ταξίδι: Η Κρήτη σε καλεί και η ANEK LINES σε βάζει… εν πλω σε mood διακοπών
- Λεπέν και Φάρατζ: Βαθιά μέσα σε σκάνδαλα διαφθοράς, προσπαθούν να σωθούν επικαλούμενοι «κυνήγι μαγισσών»
- Ο «Αρσέν Λουπέν» γυρίζει την Αττική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442