Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαύρο ρεκόρ στους θανάτους μεταναστών το 2013

Μαύρο ρεκόρ στους θανάτους μεταναστών το 2013

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών έχασαν τη ζωή τους το 2013 στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες χώρες. Οι μετανάστες που χάθηκαν είναι περισσότεορι από 7.000, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) που δημοσιοποιούνται εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών την Τετάρτη. Όμως, τον πραγματικό αριθμό όσων ανθρώπων πέθαναν σε ερήμους και ωκεανούς δεν θα τον μάθουμε ποτέ...

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών έχασαν τη ζωή τους το 2013 στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες χώρες. Οι μετανάστες που χάθηκαν είναι περισσότεορι από 7.000, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) που δημοσιοποιούνται εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών την Τετάρτη. Όμως, τον πραγματικό αριθμό όσων πέθαναν σε ερήμους και ωκεανούς δεν θα τον μάθουμε ποτέ…

Στις πρώτες εκτιμήσεις του, βάσει στοιχείων από μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων, ο IOM αναφέρει ότι τουλάχιστον 2.360 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2013 πασχίζοντας να φθάσουν σε κάποια χώρα όπου ήλπιζαν να έχουν μια καλύτερη ζωή, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν πληρώσει διακινητές.

Ο αριθμός αυτός, που προέρχεται κυρίως από χώρες της Δύσης που κρατούν και μοιράζονται τα στοιχεία που συγκεντρώνουν, είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτόν των ανθρώπων που σκοτώνονται στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Αφρική στη Μέση Ανατολή.

Περίπου 2.000 με 2.500 Αφρικανοί υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περνώντας από το Σινά και τον Κόλπο του Άντεν στην Υεμένη με στόχο να φτάσουν στις πλούσιες χώρες του Κόλπου. Όμως ο IOM επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

«Δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό αριθμό, καθώς πολλοί μετανάστες πέθαναν στις ερήμους, τους ωκεανούς ή σε άλλα δυστυχήματα», σημείωσε ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, γενικός διευθυντής του IOM, σε ανακοίνωσή του εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών την Τετάρτη.

Ακόμη και η συντηρητική εκτίμηση για έναν αριθμό 2.360 νεκρών είναι μεγαλύτερη από την εκτίμηση για πέρυσι, που έκανε λόγο για 2.109 θανάτους μεταναστών.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ρεκόρ. [Ο αριθμός] είναι μεγαλύτερος από πέρυσι και πιστεύουμε ότι τον υποτιμούμε πολύ. Δεν είναι απολύτως ακριβείς, όμως οι αριθμοί αυτοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι τραγικοί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Λέοναρντ Ντόιλ.

Πολλοί από τους μετανάστες είναι θύματα των πολιτικών των πλούσιων χωρών, οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα των οποίων συμβάλλουν στην άνθιση του εμπορίου ανθρώπων που εκτιμάται ότι αποφέρει 35 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στους διακινητές, σύμφωνα με τον IOM.

Μια από τις χειρότερες τραγωδίες της Ευρώπης με θύματα μετανάστες σημειώθηκε τον Οκτώβριο, στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, όταν βυθίστηκε πλοιάριο με μετανάστες -κυρίως από την Ερυθραία- με αποτέλεσμα να χαθούν έως και 500 ζωές. Περίπου 200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται όταν μία εβδομάδα αργότερα ένα άλλο σκάφος ναυάγησε σε κοντινό σημείο.

Περίπου 92 σοροί σε αποσύνθεση εντοπίστηκαν στην έρημο Σαχάρα στον βόρειο Νίγηρα τον Οκτώβριο όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν μετανάστες έπαθαν βλάβη και εκείνοι πέθαναν από δίψα.

Το βόρειο τμήμα του Νίγηρα βρίσκεται σε ένα σημαντικό διάδρομο για το εμπόριο ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική προς τη Βόρεια Αφρική κι από εκεί διά μέσου της Μεσογείου στην Ευρώπη.

Μετανάστες έχασαν επίσης τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Αυστραλία από την Ινδονησία και τις ακτές της Ταϊλάνδης, σημείωσε ο IOM.

«Μετανάστες από την Κεντρική Αμερική είναι θύματα βιασμών, ληστεύονται, ξυλοκοπούνται και σκοτώνονται καθώς προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό»επισήμανε ο Οργανισμός.

Περίπου 444 μετανάστες σκοτώθηκαν φέτος στην Πίμα Κάουντι της Αριζόνα των ΗΠΑ, μια περιοχή απ’ όπου εισέρχονται μετανάστες στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού.

Τριάντα μετανάστες από την Αϊτή πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε το υπερπλήρες πλοιάριό τους στα ανοιχτά των Μπαχαμών τον προηγούμενο μήνα.

Tο παράδοξο είναι ότι, αν και ένας στους επτά ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι μετανάστες με κάποιο τρόπο, «η απάντηση στη μετανάστευση στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι σκληρή», καταγγέλλει ο IOM.

«Για ποιο λόγο οι άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή της οικογένειάς τους ξανά και ξανά, κάθε ώρα κάθε ημέρας όταν το καλύτερο που έχουν να περιμένουν είναι μια ψυχρή υποδοχή» διερωτήθηκε ο Σουίνγκ. «Η απάντηση είναι απλή: η απόγνωση» απάντησε ο ίδιος.

Εξάλλου ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια μετανάστες σε γειτονικές χώρες και τη Βόρεια Αφρική στην «μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού από τη γενοκτονία στη Ρουάντα», σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024