Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για τρίτη φορά στην Καγκελαρία η Μέρκελ, πιάνει δουλειά η νέα κυβέρνηση

Για τρίτη φορά στην Καγκελαρία η Μέρκελ, πιάνει δουλειά η νέα κυβέρνηση

Καγκελάριος της Γερμανίας εξελέγη για τρίτη φορά η Άνγκελα Μέρκελ. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η Μέρκελ έλαβε 462 ψήφους, σε σύνολο 621 ψηφισάντων. Η ορκωμοσία της ίδιας, του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και των μελών της κυβέρνησης έχει οριστεί για το μεσημέρι, ενώ η πρώτη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου του «μεγάλου συνασπισμού» θα διεξαχθεί το απόγευμα.

Καγκελάριος της Γερμανίας εξελέγη για τρίτη φορά η Άνγκελα Μέρκελ. Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η Μέρκελ έλαβε 462 ψήφους επί 621 ψηφισάντων (σ.σ. Μπούντεσταγκ αριθμεί 631 βουλευτές) ενώ η νέα πλειοψηφία της αριθμεί 504 έδρες. Έλαβε έτσι το 74% των ψήφων.

«Αποδέχομαι την ψήφο και σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε» δήλωσε η καγκελάριος αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Η καγκελάριος μετέβη στον ομοσπονδιακό πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ όπου έλαβε εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται η ορκωμοσία της ίδιας και του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα ορκιστούν αμέσως μετά και για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση, με κεντρικό θέμα την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η ψηφοφορία

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, 150 βουλευτές ψήφισαν εναντίον της και εννέα ψήφισαν λευκό.

Το κόμμα της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό της κόμμα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), αριθμούν 311 έδρες μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με το οποίο σύναψε μια συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού, 193 έδρες.

Ο μεγάλος συνασπισμός

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναλαμβάνει αντικαγκελάριος και υπερ-υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009).

Η γενική γραμματέας του κόμματος, Αντρέα Νάλες, θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η ταμίας του SPD, Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο υπουργείο Οικογένειας, η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν ακόμη και ένα υφυπουργείο από τα τρία που υπάγονται στην Καγκελαρία, αυτό για την Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση.

Υφυπουργός θα είναι η αντιπρόεδρος του SPD Αϊντάν Εζογκούζ, υπέρμαχος της διπλής υπηκοότητας, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα με τουρκικές ρίζες στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει ο Τόμας Όπερμαν, αφού βεβαίως ψηφιστεί από τους συναδέλφους του βουλευτές. Θα αντικαταστήσει τον κ. Σταϊνμάγερ.

Το CDU θα πάρει πέντε υπουργεία και το υπουργείο Καγκελαρίας, ενώ οι Βαυαροί εταίροι του τα υπόλοιπα τρία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο υπουργείο Άμυνας τοποθετείται η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αντικαθιστώντας τον Τομας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Η Φον Ντερ Λάιεν θεωρείται από πολλούς διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος.

Το υπουργείο Υγείας θα αναλάβει ο Χέρμαν Γκρέε.

Τρεις αναμένεται να είναι οι υπουργοί από το CSU, ανάμεσά τους και ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024