Εσωκομματική κριτική για την περιόδο της συγκυβέρνησης με αιχμές για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική άφησε ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Είπε χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημά μας είναι ότι αντιδρούμε αντί να δρούμε». Παράλληλα, ζήτησε διάλογο με τους 58, ενώ παρέθεσε τα τρία λάθη της ΔΗΜΑΡ. Επίσης, άσκησε κριτική στον Φ.Κουβέλη και την ηγετική ομάδα.

Ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να μπει «επιθετικά στον διάλογο με όλους και με την κίνηση των 58» προειδοποιώντας ότι «η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στον διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά».

Τα «τρία επικίνδυνα λάθη» που διέπραξε η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τον απερχόμενο γραμματέα, είναι:

«Πρώτο λάθος: Οριοθετούμε αμυντικά τη διάκρισή μας από τους άλλους πολιτικούς χώρους. Ετεροκαθοριζόμαστε, κι αυτό μάς επιβάλλει διαχειριστική πολιτική τακτική.

» Δεύτερο λάθος: Πικραμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, εγκαταλείψαμε μέσα σε λίγες ώρες την κυβερνητική ευθύνη. 

» Τρίτο λάθος: Σε ένα βιαστικό με προχειρότητες συνέδριο, που όμως εκ των πραγμάτων είναι συνέδριο ταυτότητας και στρατηγικής».

Συγκινημένος, έκανε την αυτοκριτική του για την αδυναμία του στην σωστή λειτουργία του κόμματος και την αποχώρησή του από τη θέση του γραμματέα και τόνισε ότι η φιλία του με τον Φώτη Κουβέλη παραμένει σταθερή.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι ο λόγος του διαμορφώνει συνειδήσεις που προσδοκούν τη σύγκρουση και είναι αναγκασμένοι να εφευρίσκουν εχθρό και συνειδήσεις που προσδοκούν τη νομή της εξουσίας. Οι δεύτερες προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ κι έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης ο Σπύρος Λυκούδης χαρακτήρισε σαχλαμάρες τα περί διάσπασης της ΔΗΜΑΡ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απαντώ με σιωπή στη μικρόνοια μερικών που μετέτρεψαν την πολιτική διαμάχη σε μάχη προσώπων. Που προσπάθησαν να σας πείσουν ότι ο Λυκούδης είναι άνθρωπος που υπηρετεί άλλο σχέδιο ή εποφθαλμιά τη θέση του Κουβέλη ή δεν ξέρω τι άλλο. Γιατί δεν είχαν άλλο τρόπο να αντιταχθούν στη λογική από το να τη σπιλώσουν».

Την απάντηση έδωσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης ο οποίος αμέσως μετά ανέφερε ότι «κάποιοι δεν συγχώρεσαν την αποχώρηση μας από την κυβέρνηση και θέλουν τη «ρευστοποίηση» της ΔΗΜΑΡ. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη». Επίσης ζήτησε να υπάρξει σαφής απόφαση του Συνεδρίου ότι η ΔΗΜΑΡ και όσοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί της θα κατέβει αυτόνομα στις Ευρωεκλογές.

Ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης εξέφρασε την αντίρρησή του στο ενδεχόμενο προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ και τη δήθεν σοσιαλδημοκρατική νεωτερικότητα, όπως χαρακτήρισε την κίνηση των 58, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το δίλλημα για τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι μνημόνιο- αντιμνημόνιο αλλά δεξιά ή αριστερή διέξοδος από την κρίση. Και περιέγραψε τα καθήκοντα που έχει ενώπιόν της όπως την αποκατάσταση των δεινοπαθούντων από την κρίση, την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας , υποστήριξε ότι η κρίση είναι κρίση των άλλων κι όχι της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε την οργανωτική αναδιοργάνωση των οργάνων με τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών και νέων.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του πρώην γενικού γραμματέα Περιβάλλοντος, Σάκη Κουρουζίδη, ο οποίος υποστήριξε τον διάλογο με τους 58 παρά τα προβλήματα, όπως είπε, που υπάρχουν. «Δεν υπηρετώ κανένα σχέδιο υπονόμευσης της ΔΗΜΑΡ. Ήμουν στον ΣΥΝ και τον υποστήριζα, είμαι στη ΔΗΜΑΡ και την υποστηρίζω αλλά δεν μπορώ να υποστηρίζω πράγματα που είναι πέρα από την κοινή λογική», σημείωσε.

Στην απογευματινή συνεδρίαση μίλησε επίσης, ο βουλευτής Δημήτρης Αναγνωστάκης λέγοντας ότι διαψεύδονται οι Κασσάνδρες ότι η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθεί και υπογράμμισε ότι είχε επιτυχίες με την συμμετοχή της στην κυβέρνηση και αυτό το αναγνωρίζει η κοινωνία. «Λέμε όχι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όσους υποστηρίζουν αντιλαϊκές πολιτικές. Αναγνώρισε ότι έγιναν επικοινωνιακά λάθη για την κυβερνητική συμμετοχή και κάλεσε όλα τα στελέχη σε ενότητα.

Λάθη και αδυναμίες όσο η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση καθώς και στην προβολή των θετικών πρωτοβουλιών της επεσήμανε και ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης, που διαφώνησε με το ενδεχόμενο προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, και πρότεινε να ανοίξει διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον μεγάλο Συνασπισμό, όπως είπε, της Αριστεράς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας